Anlık Bildirim
Uzay araştırmalarında yeni bir dönemin kapılarını aralayacak olan James Webb Uzay Teleskobu'nun fırlatılmasına artık çok az bir zaman kaldı. Geçtiğimiz aylarda birleştirilme işlemleri tamamlanan James Webb'in uzun süredir siyah örtülerle kaplanmış bir şekilde duran 6.5 metrelik dev altın aynası da ortaya çıktı.

James Webb'in dev altın kaplamalı ana aynası 18 ayrı bölümden oluşuyor. Aynanın hem güçlü hem de hafif yapılabilmesi için berilyumdan yararlandıklarını belirten NASA, kendi internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada,"Parçaların her biri bir kahve masası boyutunda ve yaklaşık 20 kilogram ağırlığında. Aynanın kızılötesi ışığı daha iyi yansıtabilmesi için parçaların hepsine altın kaplama uyguladık." ifadelerini kullanıyor.

Teleskobun uzaya fırlatılma işlemleri de aynanın dev boyutları nedeniyle epey zor bir hal alıyor. Tam boyutlarıyla dünya üzerindeki herhangi bir rokete sığdırılamayan altın kaplamalı ayna, fırlatılmadan önce ikiye katlanacak ve uzayda tekrar açılacak.

Evrenin ilk yıldızlarını gözlemleyecek

Geçtiğimiz hafta 26.yaş gününü kutlayan Hubble Uzay Teleskobu'nun bilimsel varisi James Webb adeta bir zaman makinesi gibi çalışacak. Tarihin en güçlü uzay teleskobu James Webb'in ana görevlerinden birisi de bundan 13 milyar yıl öncesinde, karanlık çağlardan hemen sonra oluşmuş evrenin ilk yıldızlarını ve galaksilerini keşfetmek olacak.

2018 yılında Fransız Guyanası'ndaki bir uzay üssünden Ariane 5 roketiyle birlikte fırlatılacak olan James Webb, kızılötesi gözlemin Dünya'ya yakın bölgelerde verimli olmaması nedeniyle Yeryüzü'nden yaklaşık 1.6 milyon kilometre uzakta konumlanacak. 17 ülkenin iş birliğiyle bugünlere gelen teleskop Hubble'ın ve diğer teleskopların gözlemleyemediği derin bölgere ışık tutacak.

Özellikleri itibariyle tüm uzay severleri heyecanlandırmayı başaran teleskobun gelecek yıllarda yapacağı keşifler de çok büyük bir merak konusu. 26 yıllık Hubble'ın bile hala şaşırtmaya devam ettiği düşünülürse James Webb'in bizlere göstereceği çok şeyinin olduğunu söylemek sanırım yanlış olmaz. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6040 kez okundu.
8 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
james webb, james webb uzay teleskobu ve Popüler Bilim
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim