![NASA, InSight aracını iki saat içerisinde Mars yüzeyine indiriyor [Güncellendi]](https://www.donanimhaber.com/cache-v2/?t=20181127093756&width=-1&text=0&path=https://www.donanimhaber.com/images/images/haber/105433/NASA-inSight-aracini-Mars-yuzeyine-indiriyor105433_0.jpg)
NASA’nın 7 ay önce Dünya’dan uğurladığı InSight aracı Mars’a varmak üzere. Türkiye saati ile tam olarak 22:53’te gerçekleşecek büyük iniş için son 2 saat kaldı. NASA en son 6 yıl önce Mars’a ulaşmayı başarmıştı, bu bakımdan kurum için önemli bir adım gerçekleşecek.
Aylar süren yolculuk
5 Mayıs 2018 tarihinde fırlatılan uzay aracı, 828 milyon dolar bütçe ile geliştirilmişti. 146 milyon kilometrelik yolculuğu başarıyla tamamlayan uzay aracı en önemli sınavını birazdan vermek üzere. Yolculuk boyunca 10,000 km/saat hızlara kadar varan InSight aracı, Mars yüzeyinden merkezine doğru yapacağı kazıdan sonra sismometre ve ısı transfer sondası ekipmanları yardımıyla gezegenin jeolojik evrimini araştıracak. Aracın herhangi bir hareket kabiliyeti ise bulunmuyor, indiği nokta üzerinde sabit kalacak ve sondaj yaparak kızıl gezegenin katmanlarını inceleyecek.
NASA çalışanları iniş noktası için tüm hazırlıklarını tamamladı ve heyecanla inişin gerçekleşmesini bekliyorlar. InSight başarılı bir şekilde inerse robot kolların, gerekli araçları ayarlaması iki ile üç ay arası sürecek ve bu ayarlamadan sonra araştırmalarına başlayabilecek. Araştırmaların sadece Mars konusunda değil, diğer gezegenlerin oluşumu konusunda da önemli bulgulara yol açması bekleniyor.Güncelleme
- 22:46- Marco uyduları ayrıldı ve çalışıyorlar
- 22:47- Atmosfere giriş sağlandı
- 22:49- Insight en yüksek sıcaklığına ulaştı
- 22:51- Paraşütler açıldı, InSight yavaşlıyor
- 22:52- Alt ısı kalkanı ayrıldı22:53- Bacaklar açıldı
- 22:54- InSight, Mars yüzeyine başarılı bir şekilde indi!
InSight aracı Mars yüzeyine başarılı bir şekilde inmeyi başardı. Yardımcı uyduları Marco A ve B'de devrede. Çok kısa bir zaman sonra InSight aracı çektiği ilk temiz fotoğrafı bizlere gönderdi;
![NASA, InSight aracını iki saat içerisinde Mars yüzeyine indiriyor [Güncellendi]](https://www.donanimhaber.com/cache-v2/?t=20181127093756&width=-1&text=0&path=https://www.donanimhaber.com/images/images/haber/105433/NASA-inSight-aracini-Mars-yuzeyine-indiriyor105433_1_1.jpg)
Mars atmosferine girdikten sonra InSight'ın iniş için sadece 6,5 dakikası olacak. Canlı yayın sona erdi ve iniş başarılı bir şekilde tamamlandı. Yayının tekrarını izleyebilirsiniz.
https://mars.nasa.gov/news/8391/landing-day-for-insight/?site=insight Yorum Yaz Paylaş Tweetle Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:



donanimhabercom
Instagram
Takip Et
Evcil hayvanların yerini almaya aday yapay zekaya sahip tüylü robot
[color=#e60000]YENİ MARS RESİMLERİ
insan gözü, yaratılışı itibariyle elektromanyetik spektrumda yer alan belirli aralıktaki dalga boylarını ancak görebiliyor. göremediklerini ise teknolojiyi kullanarak görüyor.
hal böyleyken, teleskopların nasıl görüntüler vereceğinden ziyade, teleskopları nasıl işlevsel hale getirip, nerede ve nasıl kullanılabileceğine odaklanmak daha doğru olanıdır. yer üzerinden, havadan, uzaydan, ilgili gök cisminin yörüngesinden ve haliyle araştırılmak istenen cismin kendi üzerinde araştırmaların yapılabilir olması, sonuçlara etki eder. teleskopların teknolojik özelliklerinin artırılmasının getireceği yeniliği ise en son sıraya koyabiliriz. tabi bu küçümseme manasında anlaşılmamalı.
daha geçenlerde uçan teleskop olarak adlandırılan, boing üzerine monte edilmiş sofia'nın (Stratospheric observatory For İnfrared astronomy) ay üzerinde tekrardan su bulunduğuna dair haberlerini herkes duymuştur. bu teleskop'un havada gözlem yapmasının bir sebebi var. (yerden yapılan bir gözleme ait bir dezavantajı ortadan kaldırılıyor) bunu geçin yörüngeden veri toplayan uyduların dünyaya gönderdiği verilerin toplanması ile meydana getirilen görüntüler bile animasyona tabi tutuluyor.
bir insanın, bizzat fiili olarak merak edilen ortamda bulunması, kullandığı ve kullanacağı teknolojik araçlardan her zaman daha popüler olacağını da söyleyebiliriz. buna kimse ititraz etmez sanırım.
teleskop denince aklıma hemen spektrometre geliyor. ışığın dalga boylarını kullanmak.. bu dalga boylarının içinde yer alacak olan herhangi bir atomun benzersiz parmak izi olacağı gerçeği var. ne kadar çok inceleme, o kadar çok parmak izi keşfi demektir. mühendisler de telskoplarda bu özelliği kullanmaya çalışıyorlar diyebilir miyiz? bence evet.
bu kadar teknolojiye rağmen, uydulardan geri bildirim alma konusuna da değinmeden geçmeyelim. herhangi bir gezegenden, yörüngeye bilgi aktarılması, örneğin bir resim formatı. yörüngedeki bir uydudan, yeryüzüne bu bilgilerin gönderilmesi. gönderilen bilgilerin yer yüzündeki cihazlardan alınması. yörüngelerde bulunan uyduların hareket halinde olması. her iki gezegenin de hareket halinde olması. başka ilave edilebilecek birçok faktörler, verilerin ulşamasına bir engel olmaya devam etmekte. bu süre en erken yarım saat olmakla birlikte datanın yüksek çözünürlüklü hale getirilmesi ise saatleri bulabiliyor. (araştırırsanız bunu okuyabilirsiniz.)
işte bu dataları daha yoğun alabilmek, hatta hd video görüntüleri elde edebilmek için yine mühendislerin karşısına elektromanyetik spektrum konusu çıkıyor. ışığın en küçük birimi olan fıtınları algılayabilecek dedektörler geliştirmeye çalışıyorlar. yani daha kısa dalga boylarını kullanmaya çalışıyorlar. optik sinyaller.. daha yüksek veri hızı.. bu yeniliğin de getireceği hızın, var olan hızın on katı kadar olrak belirtiliyor.
teknolojik gelişme ile birlikte uzaya gönderilmiş olan uyduların da yetenekleri demode hale gelmiş oluyor. çok masraflı ve zaman alıcı, kompleks bir meşguliyet söz konusu. şu an bile mars gezegeninin atmosferinin büyük bir kısmında meydana gelen ultraviyole ışık parlamaları ve titreşimleri bile sadece animasyon ile gösterilebiliyor. bu kadar bilgilendirmeden sonra mars'ta veya ay'da su bulduk diyebilmek için ne kadar büyük bir çaba gösterildiğini sanırım herkes biraz olsun hissedebilmiştir. su demişken, aya çarparak da olsa iniş yapan hindistan'ın ay yörüngesindeki uydudan ay yüzeyinde yer alan bir kraterde meydana getirdiği çarpmanın neticesinde, etrafa yayılan parçacıkların analiz edilmesi neticesinde, su bulundu dediklerini ifade edelim.
düşünüyorum da teleskopların nasıl görüntü vereceğinden daha fazla bir bilgiyi foruma sunmuş olduk. faydalı olabildimse, ne güzel..
Başka dünyaların üzerinde gezmek nasıl olurdu acaba.
Ayrıca Türkiye de DAG projesi Teleskobu görüntüleme sistemini geliştiren IŞIK üniversitesi de DAG teleskobunun Hubble dan 4 kat daha net görebileceğini belirtti
sadece zaman lazım Jamess Webb gene ertelendi Corona yüzünden taminim 2022 yılı olabilir ayrıca fırlatıldıktan 6 ay sonra çalışmaya başlayacak jamess webb görüntülerin gelmeside 2 ayı bulur ya da ilk 1-2 haftayı
Teşekkürler akparti.
ESA Uzay Ajansının '' Mars Express '' adlı uzay aracının Mars Yüzeyinde yakaladığı muhteşem Fotoğraf;
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
7657 kez okundu.
129 kişi, toplam 514 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
nasa, MARS ve