Otomobiller ile hafif yolcu/ticari araçlardan çıkan emisyon seviyeleriyle ilgili düzenlemelerin yürürlüğe giriş tarihlerinde değişiklik öngören tebliğ, Resmi Gazete’de yayınlandı.
İlginizi Çekebilir

Buna göre bir aylık uyum döneminin ardından 1 Ekim 2019 tarihi itibariyle yeni emisyon seviyelerine geçilecek. Otomobillerde 6b emisyon seviyesinden 6d-TEMP emisyon seviyesine, hafif ticari araçlarda ise 6b emisyon seviyesinden 6c emisyon seviyesine geçiş yapılacak.
Son tarih 1 Eylül'dü
Bu iki düzenleme ile 1 Eylül 2019 tarihi itibariyle otomobillerde yeni emisyon seviyesine geçiş yapılması öngörüldü. Ancak bazı otomotiv üreticisi firmalar, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na başvurarak, bu tarihte ertelemeye gidilmesini talep etti.
İlgili kesimlerin görüşlerini alan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, erteleme talebi üzerinde bir mutabakat oluşmadığını gördü. Bunun üzerine Bakanlık, otomotiv üreticilerine; yeni duruma uyum sağlamaları ve bu süreçten olumsuz etkilenmemeleri amacıyla geçiş süreci vermek üzere bir tebliğ değişikliği hazırladı.
Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğ değişikliğine göre, yeni emisyon seviyeleri 1 Ekim 2019’da yürürlüğe girecek. Otomotiv üreticisi firmalara, bir aylık geçiş süresi tanınacak.
Yorum Yaz Paylaş Tweetle Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:


(Özetten ziyede ileriyi görmek lazım.)
Detayini bilen ustadlar anlatsın;
Türkiye de üretilen araçlarda üretici lehine bir imkan vardı. Bu da lthal dizel araçlar dizel partikül filtresi ve ad blue ile gelirken, yerli üretilen (tip onay belgesi burada alınanlar daha doğru bir tabir olabilir) araçlarda sadece dpf' nin yeraldığı bir alt emisyon seviyesi ile araç üretilip satilabiliyordu. Bu da yerli üretici lehine bir maliyet avantajı yaratıyordu kuşkusuz. Şimdi bu ortadan kalkacak.
Durum bundan ibaret gibi gözüküyor. Clio, Egea ve Megane sedan da dizel motorlar degisecek.
Gelelim mevcut duruma, avrupa 1 eylül 2018 tarihinde otomobillerde 6c emisyon fazına geçti, biz ise 6c emisyon fazını uygulamadan avrupa ile eş zamanlı olarak 6d-temp emisyon fazına 1 eylül 2019 tarihinde geçecektik. Yani ülkemize son bir yılda gelen araçlarda ve Türkiye'ye üretilip avrupaya giden otomobiller 1 senedir 6c emisyon fazında iken ülkemizde üretilip iç piyasaya satılan araçlar 6b emisyon fazında idi.
Bu fark 1 eylül 2019 itibari ile kapanacak ve hem ülkemizde hem de avrupada 6d-temp emisyon fazına geçilecekti. Firmalar Sanayi Bakanlığına başvurarak bu geçişin yapılmamasını ve 2020 sonuna kadar avrupadan 2 faz geride üretim yapılmasını talep etmişler, bakanlıkta bu talebi taslak haline getirip görüşe açtı.Bakanlığın açıklamasına göre erteleme yönünde mutabakat oluşmamış ve bu sebeple sadece geçiş süreci için 1 aylık erteleme yapılmış.
Kimin etkilendiğini anlamak için aslında aynı araçların faz geçişi sonrası ne kullandıklarına bakmak gerekir yani son bir senedir avrupaya ne satmışlar türkiyeye ne satmışlar.
Firmalara bakarsak bu geçişten etkilenmeyecek 2 firma var gibi duruyor,
Toyota dizeli bıraktığı ve hybrid araçlar zaten mevcut durumda avrupanın 2021de geçeceği gelecek fazı bile karşıladığı için etkilenmeyecek.
Honda mevcut dizel aracını zaten scr sistemi ilavesiz olarak avrupaya satabiliyor, muhtemelen daha yeni bir motor olduğu için emisyon değerleri daha düşük bu sebeple bu emisyon geçişi için onunda scrye ihtiyacı yok.
Fiat için avrupaya sattığı 6d-temp araçlarda üre sistemi var bu sebeple 1 ekim itibariyle scr sistemi ilave edecek.
Renault için avrupaya sattığı 6d-temp araçlarda üre sistemi var bu sebeple 1 ekim itibariyle bluedci motora geçip scr sistemi ilave edecek.
Ford şu anda ülkemizde de ecoblue yani üre sistemli araçları satıyor ancak sanırım avrupada satışı olmadığı için onlar eski 2,2 ecotorq motoru bu geçiş için bırakarak 2,0 ecoblue motora tüm modellerinde geçecekler bu sebeple onlarda etkilenecek.
Hyundai tarafında ülkemizde ürettikleri i10 ve i20nin dizel satışını avrupada yapmadıkları için açıkçası tam analiz yapılamıyor, benzinli motorlarına gpf ekleyerek geçişi yapmışlar, bu sebeple muhtemelen onların dizel i20yi tamamen bırakmaları gerekebilir.
Haydar Yenigün'ün ifade ettiği ilave maliyetler ortalama 500 euro olarak ifade ediliyor, 500-900 şeklinde aralık verende var. Bu durumda da ithal dizel araçlara karşı yurt içinde üretilen dizel araçların bir avantajı olmayacak ve herkes aynı emisyon seviyesinden araç üretecek, bu durumda da motor değişikliği, ilave scr sistemi, ilave NOx sensörleri gibi sebeplerle yurtiçinde 1 ekimden itibaren üretilen araçların(görüntü itibariyle honda hariç) fiyatları 5-10 bin (bahsedilen rakanmlar gerçekse) aralığında artacak, tam veri yok ancak hyundai dizeli belki bırakmak zorunda kalacak.
Bugünkü haberde Ulaştırma Bakanlığı açıklıyor; trafikte 11 milyon otomobilden 2 milyona yakınında emisyon ölçümü yokmuş. Demek ki, bu araçlarda TuvTürk vizesi de yok. Emisyon ölçümü yaptırmayanlara uyarı göndereceklermiş, yine yaptırmazlarsa ceza keseceklermiş. Güldüm, geçtim.
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
9486 kez okundu.
17 kişi, toplam 17 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
Otomobil, emisyon ve