Anlık Bildirim

Geçen yılın en güçlü ekran kartı olarak lanse edilen ve halen daha bu ünvanını koruyan AMD Radeon Pro Duo bu yıl Polaris mimarisi ile güncelleniyor. Bununla birlikte çıtayı yükseltecek bir ekran kartı olmadığını belirtelim.

Polaris gerçeği

AMD’nin 14nm üretim sürecinde henüz çok iddialı bir grafik mimarisi mevcut değil bu bakımdan iki yıldır Polaris mimarisi üzerine inşa edilen ancak performansı düşük ürünler görüyoruz. Son kullanıcı tarafında Radeon RX 580 ekran kartına kadar çıkılırken, sunucu tarafında da Radeon Pro WX serisi satışa sunuldu. Bunlar henüz Nvidia’nın üst seviye segmentindeki ürünleri ile boy ölçüşebilecek kapasitede değil.

Sadece yapay zekaya yönelik yeni Radeon Instinct serisi içerisinde Fiji ve Vega mimarisini temel alan çok güçlü hızlandırıcılar mevcut. Bunlar da henüz piyasaya çıkmış değil. Yenilenmiş Radeon Pro Duo ekran kartı da bahsettiğimiz konu içerisine giriyor.

Düşük performans

AMD’nin NAB 2017 etkinliğinde tanıttığı ve kısa bilgiler verdiği yeni Radeon Pro Duo ekran kartı çift Polaris çekirdeğini temel alıyor. Daha doğrusu iki adet Radeon RX 480 çekirdeği olduğunu söyleyebiliriz. Bu bakımdan geçen yılın Radeon Pro Duo ekran kartına göre çok daha düşük bir performans sergiliyor.

Polaris mimarisi fiyat-performans çizgisini temel aldığı için yeni Radeon Pro Duo ekran kartı da aynı çizgiyi takip ediyor. Bu bakımdan önceki versiyondan daha düşük bir fiyat etiketi ile piyasaya çıkacak.

İki adet çekirdek olduğu için konfigürasyon da ikiye katlanıyor. Yani 4608 Stream işlemcisi ve 11.45 TFLOPS işlem performansı mevcut. Saniyede 9.94 milyar üçgen işleyebilen ekran kartı için 32GB GDDR5 bellek kullanılmış. Radeon RX 480 ekran kartında 8GB bellek yer alıyordu. AMD daha kompleks işlerin akıcı bir şekilde halledilmesi adına bellek miktarını iki katına çıkarmış.

1243MHz seviyesine çalışan ekran kartı 448GB/s bant genişliğine sahip. Isıl tasarım gücü ise 250W civarında. AMD yaptığı testlerde Nvidia Titan X ekran kartından daha iyi bir performans elde ettiğini belirtiyor.

Bazı testler

Çift Intel Xeon E5-2687W v4 işlemci, 32GB DDR4 RAM, Samsung 850 PRO 512G SSD, Windows 10 Enterprise 64-bit konfigürasyona sahip bir sistemde Adobe Premiere Pro CC 2017 yazılımı ile Radeon Pro Duo ekran kartı 2 kat daha hızlı sonu alırken, Blender 2.78c testinde ise yine 2 kata kadar daha hızlı işleme yapılmış.

Yeni AMD Radeon Pro Duo için istenen fiyat 999$ seviyesinde. Benzer performans sergileyen Nvidia Titan Xp ekran kartının fiyatı 1200$ civarında iken GTX 1080 Ti ekran kartı ise 699$ civarında. Elbette bunlar tek çekirdekli kartlar. Radeon Pro Duo pazarda nasıl bir ilgi uyandıracak merak konusu.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4524 kez okundu.
10 kişi, toplam 10 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amd, polaris ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim