Anlık Bildirim

Samsung, Fiat’ın Marelli iştirakini satın alıyor

Mobil cihaz üretiminden medikal ekipmanlara ve inşaat ekipmanlarına kadar geniş bir alanda faaliyet gösteren Samsung, şimdi otomotiv sektöründeki en büyük hamlesini yapıyor.

Daha çok mobil cihaz ve beyaz eşya kategorisindeki başarıları ile tanıdığımız Samsung, gemi inşaatından medikal ekipmanlara veya inşaat ekipmanlarına kadar geniş bir alanda faaliyet gösteriyor. Firma, şimdi otomotiv sektöründeki en büyük hamlesini yapıyor.

Sektörden gelen bilgilere göre Samsung, Fiat Chrysler firmasının otomobil bileşenleri üreten iştiraki Magneti Marelli’yi satın alıyor. Samsung daha çok aydınlatma, araç içi eğlence ve iletişim bileşenleri ile ilgileniyor. Bu bakımdan Marelli’nin ya ilgili kısımlarını ya da tamamını almayı planlıyor.

Magneti Marelli

Marelli, yıllardır araç içi uydu navigasyon, iletişim kanalları, eğlence sistemleri, bilgi sistemleri ve farklı servisler geliştiriyor. Bu servislere harici olarak elektronik cihazlardan da erişilebiliyor. Marelli, otomotiv bileşen pazarında hızlı yükselen firmalardan birisi.

 

Samsung, Fiat’ın Marelli iştirakini satın alıyor Tam Boyutta Gör

Samsung’un Marelli için 3 milyar dolar civarında bir meblağı gözden çıkardığı ifade ediliyor. Satın alma sürecindeki ilginç nokta, süreci yöneten yönetim kurulu başkan yardımcısı Lee Jae Yong’un aynı zamanda Fiat Chrysler’in hissedarlarından Exor SpA’nın yöneticisi olması.

Fiat, hali hazırda Marelli iştirakini satmak için bazı firmalarla görüşme halinde olduğunu açıklamıştı. Görüşmelerin galibi Samsung oldu. Marelli hamlesi, Samsung’un yurtdışındaki en büyük satın alma hamlesi olacak. Gerekli kurum onaylarının alınmasının ardından satış tamamlanmış olacak.

Geçmiş

Aslında Samsung’un otomotiv pazarında çok eskiye dayanan bir geçmiş var. 1994 yılında Samsung Motors iştirakiyle pazara giren firma, Nissan’ın desteğiyle, Nissan Maxima ve Cefiro gibi araçları banttan çıkardı. 1998 yılında yaşanan büyük Asya krizi sonrasında ise Samsung Motors, Fransız Renault’ya satılmıştı. Samsung halen, eski şirketinde yüzde 20 civarında bir paya sahip.

 

Samsung, Fiat’ın Marelli iştirakini satın alıyor

2000’li yıllardan sonra ise, Samsung birleştirme işi yerine bileşen tedariği stratejisini uygulamaya başladı ve bunda da başarılı oldu. Sonraki gelen tüm hamleler, bu stratejiyi güçlendirmek üzerine yapıldı. Bu stratejinin aynısını mobil cihaz pazarında da uyguluyor ve büyük bir başarı sağlamış durumda.

Planlar

Samsung’un elbette doğrudan otomobil pazarına adım atacağını söylemek mümkün değil. Marelli hamlesi sonrasında, Fiat’ın Maserati gibi lüks araçlarına tedarik yapmaya başlayacak olan Samsung, ayrıca pazarın diğer önemli oyuncularıyla da görüşmeler yapma imkanına sahip olacak.

İddiaların gündeme gelmesi sonrasında Fiat’ın hisseleri son 2 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Samsung ise, 4 yıl aradan sonra ilk kez yıl bazında borsada artış yakalamış olacak. Satın almanın, yakın zamanda resmi olarak duyurulması bekleniyor. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim