- - 8K TV, yapay zeka ve upscale geliştirmeleri
- - Peki yapay zeka sadece görüntü için mi?
- - Oturma odasındaki en büyük aksesuar: TV
- - Geleceğe doğru: MicroLED teknolojisi
- - Bixby ve Nesnelerin İnterneti
- Yorumlar
Samsung yeni nesil televizyonlarını tanıtmaya hazırlanıyor. Hem görüntü kalitesi hem de akıllı teknolojiler konusunda Güney Koreli üreticinin en güçlü ürün gamını oluşturan QLED serisi, farklı kullanıcı profilleri, değişen beklentiler ve alternatif kullanım senaryoları için pek çok açıdan geliştirilmiş ve güçlendirilmiş şekilde karşımıza çıkacak. Peki Samsung'un gerçekleştireceği dünya çapındaki lansman bizlere neler sunacak, gelin size ana başlıklar altında bunları anlatmaya ve yeni nesil televizyonlar için vizyonu çizmeye çalışayım.
- 8K TV, yapay zeka ve upscale geliştirmeleri
4K çözünürlüğündeki televizyonların henüz her eve girmediği açık, ancak gelecek 8K televizyonların olacak ve Samsung da buna şimdiden hazır. Aslında şirketin 8K televizyon prototipini, Las Vegas'daki Tüketici Elektroniği Fuarı'nda görmüştüm. Ancak yapılacak lansman kapsamında satışa hazır bitmiş versiyonu görme ihtimalim yüksek.
Gerek tv yayıncılığı gerekse de internet üzerinden verilen içerik hizmetleri, dünya genelindeki ortalama internet hızlarından dolayı henüz bu standarda hazır olmasa da geleceğin oraya doğru ilerlediği göz ardı edilemez.Bugün Youtube deneysel aşamada 8K testleri yapıyor ve kullanıcılar bir miktar da olsa 8K video içeriğini platformda bulabiliyor. Diğer taraftan başta RED olmak üzere bazı kamera üreticileri de bir süredir 8K kabiliyetli kameraları profesyonellerle buluşturuyor.
Samsung'un yeni nesil 8K televizyonlarında içerik sıkıntısı yaşamamak adına yatırım yaptığı önemli bir alan var; AI yani yapay zeka. Herhangi bir upscaling işlemi yani orjinal çözünürlüğü düşük olan bir görüntüyü, gösterileceği televizyonun doğal çözünürlüğüne dijital manipülasyonla yükseltme işlemi endüstride uzunca bir süredir kullanılıyor. Ancak şimdiye kadar çok başarılı olmuş, ses getirmiş veya genel kabul görmüş bir uygulama örneğine rastlamadım.
Samsung'un yapay zeka destekli yeni upscaling yöntemi ise mihenk taşı olacak gibi görünüyor. Öncelikle şunu ifade edeyim, Samsung'un makine öğrenmeyi de içine alan yapay zeka destekli çözünürlük yükseltme uygulaması, doğrudan televizyonun kendi içinde, sahip olduğu yongada sistem platformu ve destekleyici unsurlarla yapılıyor. Yani bulut merkezli bir görüntü işleme çözümünden bahsetmiyoruz. İster Ultra HD yani 4K isterse de Full HD veya SD kalitede olsun tüm görüntüleri 8K'ya yükseltme garantisi veren sistem ana hatlarıyla şöyle işliyor;
* Adım-1: Yapay zeka özellikli QLED TV, milyonlarca görüntü üzerinde yapılan araştırma ve analizlerden oluşan veritabanından istifade ederek, görüntü kaynağındaki düşük çözünürlüklü yayını ideal fitre ve dönüştürme kademelerinden geçirip üksek çözünürlüklü çıktı haline getiriyor.
* Adım-2: Bahsettiğim bu süreç için daha yüksek işlem gücüne ihtiyaç var. Samsung, yapay zeka destekli televizyonları için görüntü işleme hızını 64 kata kadar arttırdığını söylüyor. Bunu yaparken tonlama ve görüntü derecelemesinde herhangi bir kayıp olmadığını söyleyen Samsung, örneğin bir arora görüntüsünün izleyicilere ince detaylarla bezenmiş olarak akıcı bir şekilde yansıtıldığını ifade ediyor.
* Adım-3: Yeni nesil QLED televizyonlar görüntü kalitesini kategorilere ayırarak, temel aşamaları ayrı ayrı optimize ediyor. Aslında bunu da kendi içinde üç aşamada yorumlamak mümkün, hatta şöyle ele alabiliriz;
A) Detay Oluşturma: Sahne yapay zeka tarafından yorumlanıyor ve çözünürlük yükseltilirken ihtiyaç duyulan detay zenginliği sahnenin genel ahengine uygun olarak ekleniyor.
B) Köşe Restorasyonu: Yükseltilen çözünürlüğe bağlı olarak metinlerin kenarları keskinleştiriliyor ve genel sahne için zenginleştirilmiş kontrast uygulaması yapılıyor. Bu sayede örneğin bir hava durumu raporu ekrandayken, yazılar son derece keskin, ya da bir belgesel esnasında ay görüntüsü ekrana gelirken, kenarları blur etkinsinden kurtulmuş şekilde gösterilebiliyor ki görsel deneyime ciddi katkısı oluyor.
C) Gürültü Azaltma: Upscaling yöntemlerinde yaşanan görüntü kirliliği, kumlanma etkisi yine yapay zeka takviyesiyle mümkün olan en az seviyeye indiriliyor.
- Peki yapay zeka sadece görüntü için mi?
Yapılan bazı araştırmalar televizyon seçiminde ses kalitesinin satın almaya öncelikli etkisi olmadığını gösterse de en azından kendi adıma aksini düşünenlerdenim. Samsung'un yeni nesil QLED TV'leri bu konuda da önemli aşamalar kaydediyor.
Makine öğrenme teknolojisi ve bu alanda sisteme aşılanmış güçlü veritabanı sayısı zamanla artacak ön tanımlı sahneler için ses deneyimini başka bir boyuta taşıyor. Nedir bunlar, örneğin bir futbol müsabakası esnasında tribündeki taraftarların söylediği marşlar, bağırışlar ve tuttukları tempolar televizyon tarafından otomatik olarak yükseltiliyor ve izleyicinin kendini daha fazla oradaymış gibi hissetmesi sağlanıyor. Benzer şekilde bir konserde farklı ses frekanslarının daha fazla öne çıkartılması başka bir kullanım senaryosu.
- Oturma odasındaki en büyük aksesuar: TV
Millenials olarak ifade edilen Y kuşağı izleyicilerin televizyonla ilgili beklentisi farklı alanlarda önemli yenilikleri şart koşuyor. Bunlardan biri de tasarım. Hep önemliydi ancak rekabetin artmasıyla birlikte daha kritik bir noktaya geldi. Samsung'un yeni nesil televizyonları, artık sadece üst segment ürünlerde değil daha geniş yelpazede tek kablo sistemine geçiş yaparken, öncüllerinden farklı olarak artık güç beslemesi için ikinci bir kabloyu da gerekli kılmıyor. The Frame tasarımı, yeni nesil form faktörler ve QLED için geliştirilen alternatif ayak tasarımlarıyla farklı kullanıcı gruplarına doğru tasarımların sunulması hedefleniyor.
- Geleceğe doğru: MicroLED teknolojisi
Samsung'un yarıiletken endüstrisinde yaptığı yatırımların bir sonucu olarak MicroLED teknolojisini gelecekte daha çok duyacağız gibi. Şirketin The Wall adını verdiği MicroLED tabanlı ilk modüler televizyonu, herhangi bir boyut-çözünürlük-form faktör sınırlaması olmaksızın en yüksek tanımlı görüntü kalitesini sunmak üzere gelşitirilmiş.
OLED gibi kendinden aydınlatma özelliğine sahip olan yeni teknolojide, mikrometre ölçeğinde LED'ler kullanılıyor ki, günümüzün LED'lerine kıyasla çok çok daha küçükler ve bu sayede ışık kaynağı olarak kullanılabiliyorlar. Renk filtresi veya arkadan aydınlatma gereksinimi olmayan The Wall ile Samsung, aynı zamanda dayanıklılık, verimlilik, ışık yayma verimliliği, ışık kaynağı ömrü ve güç tüketimi gibi konularda da geleceğin ekran teknolojilerinde standardı belirlediğini iddia ediyor. Modül tabanlı olan ve çerçevesiz olarak kullanılabilen The Wall, farklı amaçlar doğrultusunda kullanıcılara televizyonu özelleştirme imkanı da tanıyor.
- Bixby ve Nesnelerin İnterneti
Samsung'un sesli asistanı Bixby gündemi daha çok akıllı telefonlar için meşgul etse de uzun vadede şirketin pek çok ürün gamında karşımıza çıkacak. Önceliğe sahip stratejik ürün gruplarından biri de televizyonlar. Türkçe adaptasyonu ne zaman olur öngörmesi pek kolay olmasa da yeni nesil Samsung televizyonlar, Bixby desteği ile kullanıcısına daha fazla yardımcı olacak.. Buna ek olarak Samsung'un SmartThings adını verdiği IoT yani nesnelerin interneti yatırımları da artarak devam ediyor. Yine uzun vadeli plan kapsamında, tüm Samsung ürünlerinin birbiriyle konuşabilmesi ve bir Samsung telefon üzerinden kolayca izlenebilmesi ve yönetilebilmesi mümkün olacak. Yeni TV'ler de böylesi özellikler de geliştirilmiş olacak.
Samsung'un yeni nesil televizyonları, bugün Amerika'da lanse ediliyor. Donanım Haber olarak biz de olay yerindeyiz ve gelişmeleri her zaman olduğu gibi tüm detaylarıyla aktarmaya çalışacağız.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
7406 kez okundu.
14 kişi, toplam 14 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
Samsung, Yapay Zeka ve