Anlık Bildirim

TÜBİTAK’tan Atık Pil Geri Kazanım Tesisi

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, Kocaeli’de Atık Pil Geri Kazanım Tesisi açtı. %100 yerli imkanlarla tamamlandığı belirtilen tesis, Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyor.

Kocaeli’nin Kartepe ilçesinde Tübitak’ın Marmara Araştırma Merkezi tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde kurulan Atık Pil Geri Kazanım Tesisi, pillerin çevre kirliliğine hiçbir şekilde neden olmayacak şekilde geri kazanımını ve bertaraf edilmesini sağlamak amacını taşıyor.

Tüm laboratuvar, yazılım, alt yapı çalışmaları, fabrika ve prototip üretimi %100 yerli olanaklarla sağlanan tesis, tek vardiyada yılda 300 ton atık pil işleme kapasitesine sahip. Çift vardiya ile bu kapasitenin 600 ton seviyelerine çıkarılması da pek zor değil.


Tübitak MAM Kimya Teknoloji Enstitüsü yürütücülüğünde kurulan ve işletmeciliğini Exitcom firmasının yapacağı tesis, Türkiye’nin ilk Atık Pil Geri Kazanım Tesisi oldu. Pillerin geri dönüştürülmesi esnasında çıkacak olan metalik çinko, mangan karbon tozu, demir ve çinko, sanayi tesislerinde girdi malzemesi olarak yeniden kullanılabilecek. Atık pillerin %90’ını oluşturduğu söylenen çinko, karbon ve alkali, çevreye ve insan sağlığına büyük zararlar taşıyor. Şimdi geri dönüşüm esnasında hem atığın bertaraf edilmesi sağlanacak hem de boya, kimya, demir çelik ve madencilik gibi alanlarda kullanılabilecek malzemeler ekonomiye kazandırılacak.

Türkiye'de yılda ne kadar atık pil toplanıyor?

Tesis kurulduktan sonraki asıl büyük sorun ise atık pillerin toplanması. Ülkemizde atık piller noktasında kazanılmış ciddi bir bilinç ne yazık ki yok. Bu noktada Taşınabilir Pil Üreticileri ve İhracatçılar Derneği belediyeler ile atık pil toplanması, Diyanet İşleri Başkanlığı ile camilere atık pil kutuları konulması, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Silahlı Kuvvetler ile halkın görebileceği alanlarda kutulara yer verilmesi, TUROB ile otellerden atık pil toplanması gibi çalışmalar yürütüyor. Bu çalışmaların bir ürünü olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Taşınabilir Pil Üreticileri ve İhracatçılar Derneği tarafından açıklanan bilgilere göre 2014 yılında 555, 2015 yılında ise 630 ton atık pil toplanmış.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5964 kez okundu.
19 kişi, toplam 19 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
tübitak, atık pil ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim