Anlık Bildirim

Top500 süper bilgisayar listesine damga vuran Çin, ABD'yi geride bıraktı

Kısa süre önce açıklanan Top500 süper bilgisayar listesine tam 202 bilgisayar sokmayı başaran Çin, ABD'yi geride bırakmayı başardı. Dünyanın en hızlı süper bilgisayarının detayları haberimizde.
Ellinci Top500 süper bilgisayar listesi resmi olarak yayınlandı. Listede en çok süper bilgisayarı olan Çin, resmi olarak ABD'yi geride bırakmayı başarmış durumda. Ülkenin artık dünyanın en hızlı 500 süper bilgisayarı listesinde ABD'den daha fazla makinesi var. Top500 listesinde Çin üretimi olan 202 sistem yer alırken, ABD'nin 143 bilgisayarı bulunuyor.
Öte yandan Amerika Birleşik Devletleri, 25 yıl önce başlayan Top500 sıralamasındaki en düşük seviyeye ulaşmasına rağmen hala ikinci sırada yer alıyor. Japonya'nın 35 süper bilgisayarla üçüncü, Almanya'nın ise 20 makineyle dördüncü sırada olduğunu görüyoruz. Top500 listesine göre Çin işleri oldukça ilerletmeyi başarmış. Altı ay önce ABD 169 sistemle zirvede yer alırken Çin 160 makineyle onun biraz gerisindeydi.

Süper bilgisayarlar ne kadar hızlı?

Süper bilgisayarlar, geleneksel bilgisayara kıyasla çok daha yüksek bir veri işleme kapasitesine ve hesaplama hızına sahiptir. Bu bilgisayarlar günümüzde hava tahmini, nükleer silah simülasyonu ve hatta uzay etkinliğini izlemek için kullanılıyor.
Süper bilgisayarların işlem hızı Flops (Floating Point Operation Per Second) adı verilen değerle ölçülüyor. Bir "petaflop" bin trilyon "flops" anlamına gelir. Şu an dünyanın en hızlı süper bilgisayarı olan Çin üretimi Sunway TaihuLight, 93 petaflop'a kadar ulaşabiliyor.
Birinci sırada yer alan bu makine, yine Çinliler tarafından geliştirilen en hızlı ikinci süper bilgisayar olan Tianhe-2'nin iki buçuk katından daha hızlı işlem yapabilme kapasitesine sahip. Kıyaslama yapabilmeniz açısından ABD'nin Titan isimli süper bilgisayarının 17.6 petaflop hızla beşinci sırada yer aldığını belirtelim. Görünüşe bakılırsa ABD'nin ciddi bir atılım yapması gerek.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4498 kez okundu.
12 kişi, toplam 13 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
teknoloji, bilim ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim