Anlık Bildirim

Türk mühendisten, yapay zeka alanında çığır açacak buluş

Yapay zeka ile ilgili yapılan çalışmalar son dönemde bir hayli hız kazandı ve Türk bir mühendis, yeni geliştirdiği işlemci konsepti ile bu hızın artmasına katkıda bulunmak istiyor.

Zaman zaman mühendislerimizin veya bilim adamlarımızın, dünya çapında büyük buluşlara imza attığına şahit oluyoruz. Aziz Sancar’dan sonra, IBM’de görev yapan Tayfun Gökmen adlı mühendisimiz, yapay zekada çığır açacak yeni bir yonga konsepti icat ettiğini duyurdu.

Yapay zeka kavramını genelde bize yansıdığı kısmıyla biliyoruz. Bununla birlikte, yapay zekanın karşısındaki ile etkileşime geçebilmesi için, arkaplanda makine öğrenme dili, derin öğrenme veya derin nöral ağlar gibi pek çok önemli teknolojinin çalışması ve öğrenmesi gerekiyor. Genelde, yapay zeka çalışmalarının çoğu bu öğrenme dillerine yoğunlaşmış durumda.

Bunlardan derin nöral ağlar – DNN adı verilen teknoloji, beyindeki nöral ağları örnek alarak öğrenme sistemine dayanıyor. Google’ın yeni GO şampiyonu AlphaGo yazılımında olduğu gibi, milyonlarca nöran benzeri iletişim kanallarından oluşan birden fazla katman bir araya geliyor ve ağaç dalları şeklinde veri algoritmaları ile birleşerek öğrenebilen yapay zekayı oluşturuyor. Böylece, yapay zeka hem en yüksek kazanma şansı olan hamleyi hesap ediyor, hem de bu hamlenin ne tür sonuçlar doğurabileceğini tahmin ediyor.

RPU

Bu tarzda bir yapay zeka oluşumu için, binlerce işlemcinin bir araya gelmesi gerekiyor. İşte, Tayfun Gökmen ve ekip arkadaşı Yurii Vlasov’un geliştirdiği yeni konsept, dirençli işlemci – RPU adını alıyor ve binlerce işlemcinin yapabileceği işi tek bir yonga ile yapabiliyor.

Ekip, konsepti geliştirirken dirençli RAM ve faz değişim belleği – PCM gibi değişken olmayan bellek – NVM teknolojilerini temel almış. Bir RPU kümesi ile, şu anda yapılması imkansız trilyonlarca parametre içeren büyük veri problemlerinin üstesinden gelinebilecek. Böylece, doğal dil tanıma, tüm dünya dillerinden birbirine çeviri yapabilme, gerçek zamanlı olarak devasa kurumsal ve bilimsel veriyi analiz edebilme gibi işlemleri yapabilmek mümkün hale gelecek.

Tayfun Gökmen, RPU konsepti ile, DNN çalışmalarının 27 ile 2140 kat arasında hızlanmasını bekliyor. Bununla birlikte NVM teknolojisindeki bazı kısıtlamaları giderebildiklerinde, DNN çalışmaları 30 000 kat hızlanabilecek. Pek çok otorite, RPU konseptinin yapay zeka alanında bir devrim yapacağına inanıyor.

Elbette bu yeni projenin hayata geçmesi için önümüzde çok uzun bir süre var. Bununla birlikte, başta IBM olmak üzere Google gibi yapay zekaya önem veren firmaların katkısı ile, bu süre kısalabilir. Bir gün, bizim gibi düşnen ve hareket eden yapay zeka örnekleri gördüğümüzde, bunda Tayfun Gökmen’in katkısının olduğunu bilmek, hepimizi gururlandıracaktır. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
15391 kez okundu.
25 kişi, toplam 27 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
ibm, tayfun gokmen ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim