Anlık Bildirim

Türkiye, Rusya’dan hava savunma sistemi satın alabilir

Türkiye ile Rusya arasındaki yakınlaşma yeni bir boyut kazanabilir. Kısa vadeli hava savunma sistemi ihtiyacı kapsamında Rus S-400 füzeleri için bakandan resmî açıklama geldi.

Türkiye, Rusya’dan hava savunma sistemi satın alabilir Tam Boyutta Gör

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, El Bâb’daki operasyon ve gündemdeki savunma sanayi projelerine ilişkin birtakım bilgiler paylaştı. NTV’de gerçekleştirilen yayında soruları yanıtlayan bakan, Rusya ile S-400 füze görüşmelerinde önemli mesafe alındığını aktardı.

Bakanın açıklamaları şöyle: “Türkiye’nin füze ve hava savunma sistemi ihtiyacı var. Bunu geçici olarak NATO desteği ile sağlıyoruz. Türkiye’nın kalıcı olarak füze saldırılarına karşı kendini koruyacak sisteme ihtiyacı var. Asıl bizim üzerinde yoğunlaştığımız nokta kendi hava savunma sistemimizi geliştirmek. Bir program başlattık. Ama bu noktaya gelene kadar değişik ülkeler ve şirketlerle görüştük.”

Söylemlerden de anlaşılacağı üzere Türkiye’nin etkin bir hava savunma sistemi için önünde uzun bir yol var. Şu ana kadar ortaya çıkan ürünlerden Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemi Bora, Alçak İrtifa ve Orta İrtfa Hisar-A ile Hisar-O projeleri son derece önemli.

Aslında bakanın açıklamalarından da anlaşılan Rusya hamlesi, Avrupa’ya ve elbette ki NATO’ya önemli bir mesaj anlamına geliyor. Çin ile yakın zamanda yaşanan füze krizi malumken bakanın, “ABD’nin ve NATO’nun anlayışla karşılayacağına inanıyorum. Bazı NATO ülkelerinde de NATO dışı sistemler var.” şeklindeki söylemleri de aslında gündeme net bir şekilde ışık tutuyor. Özellikle siyasi gündemin sakinleşmesi sonrasında olası bir anlaşmanın açıklanması şaşırtıcı olmayacaktır. NATO’nun ise sisteminde bir açık anlamına gelecek bu gelişmeye vereceği tepki de büyük merak konusu.

Bu arada Rusya’da Roketsan gibi bir yapısı bulunan ve devlete bağlı bir şirket olan Rostech Genel Müdürü Sergey Çemezov’un Rusya ile Türkiye arasında S-400 satışı konusunda görüşmeler olduğunu ve mali hususlar konuşuluyor açıklaması da kritik önem arz ediyor.

Aşağıda yer alan görselde Hava Savunma Füze Sistemleri’ne ilişkin bir mukayese tablosu yer alıyor. Alttaki videoda ise Korkut kundağı ve Hisar ile alakalı özel bir video bulacaksınız.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4625 kez okundu.
37 kişi, toplam 40 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
rusya, hava savunma sistemi ve
2 etiket daha rostech Popüler Bilim
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim