Anlık Bildirim

Vitamin ve mineral takviyelerinin çoğu yeterince faydalı değil

Amerikan Kardiyoloji Koleji Dergisi'nde yayınlanan 5 yıllık araştırmanın sonuçlarına göre popüler vitamin ve mineral takviyelerinin büyük bir kısmı şaşırtıcı derecede az katkı sağlıyor.
Kişilerin özellikle kendilerini halsiz hissettikleri veya yeterli beslenmedikleri anlarda kullandıkları vitamin ve mineral takviyelerine yönelik bilim dünyasında bu maddelerin sanıldığı kadar faydalı olmadığı yönünde yaygın bir düşünce var. Bu düşünceyi somut verilerle değerlendirmek ve gıda takviyelerinin gerçekten işe yarayıp yaramadığı tespit etmek isteyen Kanada'daki bir grup araştırmacı kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdi. Amerikan Kardiyoloji Koleji Dergisi'nde yayınlanan çalışmaya göre vitamin ve mineral takviyelerinin büyük bir kısmı insan vücuduna şaşırtıcı derecede az fayda sağlıyor.


Şaşırtıcı derece az fayda sağlıyor 

2012-2017 yıllarında vitamin ve mineral takviyelerinin etkilerini araştırmak için yapılan 179 farklı klinik araştırmayı sistematik olarak değerlendiren araştırmacılar, bu çalışmalar sonucunda yaygın olarak kullanılan dört gıda takviyesi(multivitamin, D vitamini, kalsiyum ve C vitamini) hakkında bulgularını paylaştı. Söz konusu araştırmalar gıda takviyelerinin; kardiyovasküler hastalıklar, felç, erken ölüm ve kalp krizi riskine karşı etkisi üzerinde yoğunlaşırken Toronto Üniversitesi öncülüğünde yürütülen çalışmada da ağırlıklı olarak bu sağlık sorunları üzerinde duruldu.


Yaygın olarak kullanılan dört gıda takviyesinin yukarıda yer alan sağlık sorunlarına karşı istatistiksel olarak anlamlı yarar göstermediğini belirten araştırmacılar vitamin ve mineral takviyelerinin herhangi bir risk de taşımadığını açıkladı. Çalışmanın lideri Dr. David Jenkins ekibin ulaştığı sonucu şu cümlelerle özetledi: ''İnsanların yaygın olarak kullandıkları gıda takviyelerinin olumlu yararının oldukça az olduğunu keşfetmek şaşırtıcı. Çalışmamız; multivitaminleri, D vitamini, kalsiyum veya C vitamini kullanmanın hiçbir zararı olmadığını ortaya koymuştur ancak bunları kullanmanın görünürde hiçbir avantajı yok.''


Çalışmada en yaygın dört gıda takviyesinin yanı sıra diğer vitamin ve mineral takviyeleriyle ilgili sonuçlara da ulaşıldı. Araştırmacılara göre çok az bir etki gösteriyor olsa da folik asit kullanımı kardiyovasküler hastalıkların ve inmenin ortaya çıkma ihtimalini azaltıyor. B3 vitamini ve antioksidanların ise kısıtlı bir etkisi olsa da erken ölüm riskini artırdığı gözlemlendi.


David Jerkins, folik asitin sınırlı faydası haricinde vücudu vitamin ve minerallerle desteklenmek için yapılacak en iyi eylemin sağlıklı beslenme olduğunu düşünüyor. Ayrıca Jerkins'in açıklamasına göre bugüne kadar yapılan araştırmalarda sebze,meyve ve kuruyemiş gibi az işlenmiş gıdaların, vitamin ve mineral takviyelerine kıyasla insan sağlığına daha fazla katkı sağladığı tespit edilmiş durumda.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5113 kez okundu.
11 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
araştırma, Sağlık ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim