Anlık Bildirim

Yonga üretim süreçleri geliştikçe Japonların hakimiyeti artıyor

Üretim süreçleri daha da ileriye gittikçe Japon firmaların hakimiyeti artıyor. EUV maskelerinin üreticisi ACG ve Hoya yanında maske test aracını geliştiren Lasertec anahtar konuma gelmiş durumda.

Son dönemde yonga dünyasında en sık öne çıkan konulardan birisi üretim süreçleri. Yongaların daha az yer kaplamasını ve daha verimli hale gelmesini sağlayan üretim süreçleri genelde işi yapan firmanın ismiyle anılıyor ancak süreçlerde pek çok firma hayati rol oynuyor.

Litografi nedir?

Örneğin lifografi denilen ve çok karmaşık entegre devre desenlerini yüksek performanslı lensler kullanarak silikon katmanların üzerine yazma işleminde Nikon optikler hayati bir rol oynuyor. Bu alanın en iyisi olan Nikon’un yanında Carl Zeiss ve ASML de söz sahibi olmak istiyor.

Diğer taraftan üretim süreçlerinin daha iyi hale gelmesinde ise Lasertec adındaki Japon bir firma anahtar rol oynuyor. 7nm sürecinde kullanılacak olan ekstrem ultraviyole - EUV litografisinde test aracı üreten firma dünyada tek.

Litografi sürecinde desenlerin silikon katmanlara basılması, photomask adındaki bir bileşenden ışığın geçerek bir CD büyüklüğündeki silikona ulaşması ile gerçekleşiyor. Photomask bileşeni entegre devrenin şablonunu taşıyan parçadır diyebiliriz. EUV maskesi ise bu bileşen içerisinde en önemli parça. Bu süreçte işlemlerin tamamen mükemmel olması ve en ufak bir hata olmaması gerekiyor zira silikon üzerindeki tüm işlemci yongaları boşa gidiyor.

 

Yonga üretim süreçleri geliştikçe Japonların hakimiyeti artıyor

EUV maskelerinin önemi

Bu bakımdan EUV maskelerinin herhangi bir hata içermemesi gerekiyor. Sıkı kontrollerden geçen ve hatasız olarak üretilen bir EUV maskesinin fiyatı 100 bin dolara kadar çıkıyor. Bu bakımdan sadece Samsung ve TSMC firmaları EUV sürecini yönetebilecek bütçeye sahip. Intel şimdilik 7nm sürecine bütçe ayırmak istemiyor. GlobalFoundries ise çoktan havlu atmış durumda. Bu arada EUV maskelerini dünyada sadece iki Japon firmasının ürettiğini belirtmeden geçmeyelim. Yani işlemci üretimi alanında Japonya’nın inanılmaz bir etkisi var.

EUV maskeleri hatasız olarak üretilmiş olsa da mutlaka test edilmeli. İşin şansa bırakılması maskeden geçen tüm silikonların yanması demek olabilir. Bu bakımdan test araçları büyük önem taşıyor. Lasertec firması 2017 yılında boş EUV maskelerini test ederek iç kısımda hata olup olmadığını bulabilen bir test aracı geliştirdi. Bu araç firmayı şaha kaldırdı.

 

Yonga üretim süreçleri geliştikçe Japonların hakimiyeti artıyor Tam Boyutta Gör

Sektörde tek olduğu için Lasertec hali hazırda bir tekel kurmuş durumda. Şu ana kadar makine için 36 milyon dolarlık sipariş verildi. Firma yıl içerisinde siparişlerin katlanarak artmasını bekliyor. Firmanın hisseleri ise borsada üçe katlanmış durumda.

Elbette firmanın en önemli müşterileri Samsung ve TSMC. Samsung hali hazırda 7nm EUV sürecine geçmek üzere. Exynos 9820 bilindiği üzere altyapı yetişmediği için 8nm süreciyle geliştirilmişti. TSMC ise 7nm sürecinde derin ultra viyole – DUV teknolojisini kullanıyordu. Yıl ortalarında o da 7nm EUV teknolojisine geçiş yapacak.

Önümüzdeki yıllarda Qualcomm, Apple, Samsung, Huawei, AMD, Nvidia gibi pek çok yonga tasarımcısı 7nm ve ilerisi üretim süreçlerine geçiş yapacaklar. Haliyle döküm tarafında hacim katlanarak artacak. Bu da Lasertec başta olmak üzere Japon firmaların hakimiyetlerini arttırması anlamına geliyor.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim