Anlık Bildirim

Zen 2 mimarisi tamamlandı Zen 3 hazırlıkları başladı

Intel’in 10nm sürecine geçişte zorlandığı bir dönemde AMD daha verimli bir üretim süreci politikası izliyor. 7nm sürecinde geliştirilen Zen 2 mimarisi hazır durumda.

Baştan tasarladığı Zen mimarisi ile işlemci pazarında iyi bir çizgi tutturmayı başaran AMD, bu çizgiyi daha da iyiye götürme niyetinde. Ryzen 2 serisini piyasaya sürmeye hazırlanan firmanın yol haritası da belli oldu.

Agresif yol haritası

İlk olarak 14nm sürecinde geliştirdiği Zen mimarisini ilk nesil Ryzen ailesi altında piyasaya süren AMD, bu yıl da 12nm sürecinde daha da iyileştirdiği Zen+ mimarisini ikinci nesil Ryzen ailesi altında piyasaya sürecek.

İlk nesle göre performans ve verimlilik anlamında daha iyi olan Ryzen 2 ailesi ayrıca fiyat anlamında da daha iyi. Bu bakımdan AMD’nin başarılı satışlara imza atması bekleniyor.

Firma ilk günden beri Zen mimarisinin uzun soluklu olacağını dile getiriyordu. İlk nesil olarak kabul edebileceğimiz Zen ve Zen+ mimarisinin ardından çok daha iyi hale getirilmiş Zen 2 mimarisi ile karşılaşacağız.

Zen 2 mimarisinin 7nm süreci ile geliştirildiği bir süredir biliniyordu. Gelen bilgilere göre Zen 2 mimarisi kullanıma hazır. AMD ilk etapta Zen 2 mimarisini sunucu tarafında EPYC işlemcilerde kullanmayı planlıyor. İlk nesil Zen mimarisinde de aynı strateji uygulanmıştı. Yılın sonlarına doğru ilk örnekler müşterilere gönderilmeye başlanacak. Gelecek yılın ilk aylarında da 64 çekirdeğe kadar ölçeklenebilen EPYC ROME işlemcileri göreceğiz.

Zen 2 mimarisini temel alan Ryzen 3000 ve muhtemelen farklı bir isim kullanacak üçüncü nesil Threadripper işlemciler ise sunucu tarafının piyasaya çıkmasının akabinde yavaş yavaş sahada boy gösterecek. Üretim sürecinin de etkisiyle Ryzen 3000 serisinde 12 ve 16 çekirdeğe kadar ölçeklendirilebilen işlemciler göreceğiz. Intel karşısında AMD oldukça önemli bir hamle yapmış olacak.

2020 ve sonrası

Firmanın sonraki adımı ise geliştirilmiş Zen 2 mimarisi. İkinci nesil 7nm sürecinde daha yüksek hızlar ve daha iyi enerji verimliliğine ulaşacak olan mimari bu kez Zen 3 olarak adlandırılıyor. AMD yeni mimari için çalışmalara başlamış durumda. Yine EPYC, Ryzen 4000 ve dördüncü nesil Threadripper olarak 2020 yılında bu mimariyi görebileceğiz.

2020 yılı sonrası için ise AMD’nin planında 3nm sürecine geçmek var. Zen 5 olarak adlandırılacak yeni mimarinin 3nm üzerinde şekilleneceği iddia ediliyor. Zen 4 isimlendirmesinin ise atlanacağı ifade ediliyor. Elbette 4nm veya 5nm süreçleri neden kullanılmıyor ve Zen 4 ismi neden atlanıyor şimdilik belli değil ancak üretim süreçleri açısından AMD’nin rakibine göre çok daha verimli bir yol izlediğini görebiliyoruz.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim