Anlık Bildirim

AB, 2050 yılındaki nötr karbon hedefi için harekete geçti

Avrupa Birliği 2050 yılına kadar kendi bloğunu nötr karbon hedefine götürebilecek bir dizi öneri taslağı hazırladı. Ancak önerilerin AB Komisyonu tarafından tartışılması yıllar sürebilir.

AB nötr karbon hedefi için öneriler hazırladı Tam Boyutta Gör

Avrupa Birliği 2050 yılına kadar kendisini nötr karbon hedefine doğru götürmeyi hedefleyen bir dizi iklim değişikliği önerisi açıkladı. Bloğun 27 ülkesi ve AB parlamentosu tarafından onaylanması beklenen bir düzine taslak öneri çarşamba günü açıklandı. 

Bu öneriler arasında jet yakıtı vergilendirmesi ve 20 yıl içerisinde benzinli ve dizel motorlu araçların yasaklanması yer alıyor. Bununla birlikte bu teklifler yıllarca sürecek olan müzakerelerle karşı karşıya kalabilir. Çünkü bilindiği üzere kısıtlanacak olan her bir ürünün ciddi bir finansal arka planı mevcut.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen çarşamba günü yaptığı açıklamada şimdi harekete geçildiği takdirde geleceği daha iyi ve daha sağlıklı bir hale getirebileceklerini söyledi. Leyen bu şekilde hem kendi hem de gelecek nesillerin daha iyi bir refah içerisinde yaşamasını garantileyebileceklerini ekledi. AB İklim Politikası sorumlusu Frans Timmermans buradaki önerileri hem vatandaşlara hem de endüstrideki insanlara danışacakları ve bunun iyi bir amaç uğruna yapıldığını söyledi. 

AB nötr karbon hedefi için öneriler hazırladı

AB'nin iklim değişikliğiyle mücadele için şimdiye kadarki en radikal önerileri içeren bu teklifle, 2030'a kadar 1990 yılındaki emisyonlarının %55 daha azını yakalayabileceklerine inanıyorlar. Ki halihazırda AB 2019 yılına kadar zaten 1990 yılı emisyonlarını %24 oranında azaltmıştı. Yani o kadar da erişilemez bir nokta değil. 

Bahsi geçen radikal önerilerin ise bazıları şunlardır: 

  • 2035 yılına kadar benzinli ve dizel araç satışlarının sona erdirilmesi için daha sıkı emisyon şartlarının getirilmesi. 
  • Uçak yakıtına vergi ve düşük karbonlu alternatifler için 10 yıllık vergi almama teklifi. 
  • AB dışındaki üreticilerin çelik ve beton gibi malzemeleri ithal etmesi için karbon sınırı tarifesi. 
  • Yenilenebilir enerjiyi AB bloğu içerisinde genişletmek için daha iddialı hamleler.
  • AB ülkelerindeki enerji dostu olarak kabul edilmeyen yapıların yenilenmesi. 

İklim aktivisti Greta Thunberg, AB Komisyonu'nun bu önerileri dikkate almadığı sürece dünyanın 1,5 derece yıllık küresel ısınma hedefini tutturamayacağını söyledi. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim