Anlık Bildirim

ABD’den Çin’e yeni yıl darbesi: ASML’nin satışları durduruldu

Henüz 2024 yılının ilk günlerinde olsak da ABD ile Çin arasındaki çip gerilimin bitmeyeceği anlaşıldı. Hollandalı çip makineleri üreticisi ASML’nin Çin’e kritik makine satışları durduruldu.
ABD’den Çin’e yeni yıl darbesi: ASML’nin satışları durduruldu Tam Boyutta Gör
Dünyanın en stratejik ve kritik teknoloji firmalarından Hollandalı çip makineleri üreticisi ASML, yaptığı açıklamada, Hollanda hükümetinin ABD'nin ihracat kısıtlamalarını takiben bazı çip üretim ekipmanlarının Çin'e sevkiyatına ilişkin ihracat lisansını kısmen iptal ettiğini söyledi. Bu vesileyle Çin’in ASML’den almayı planladığı DUV (Derin Ultraviyole) makineleri iptal edilmiş oldu.

ABD ve Çin arasındaki çip gerilimi sürüyor

ASML’nin yeni Hollanda kısıtlamalarının tam olarak yürürlüğe gireceği Ocak ayına kadar Çinli firmalara üç adet üst düzey derin ultraviyole litografi makinesi gönderme lisansı vardı. Ancak ABD'li yetkililer ASML'ye ulaşarak bazı makinelerin Çinli müşterilere önceden planlanmış sevkiyatlarının derhal durdurulmasını istedi. DUV makineleri için ihracat kontrolleri geçtiğimiz yıl duyurulmuştu ancak 1 Ocak’a kadar süre verilmişti. Çin, o zamanlardan beri bu makineleri stoklamak için acele ediyordu.

ABD’den Çin’e yeni yıl darbesi: ASML’nin satışları durduruldu Tam Boyutta Gör
Bilmeyenler için DUV, halihazırda 3nm gibi gelişmiş çiplerin üretilmesini sağlayan EUV makinelerinin önceki nesli konumunda. EUV makinelerinin Çin’e satışı bir süredir yasak. Şimdi de bunlara DUV (Twinscan NXT1930Di) makineleri katıldı. ASML, halihazırda tanesi 400 milyon doları bulan yeni nesil High NA EUV makinelerinin sevkiyatını sürdürüyor. High NA EUV ve ASML hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki özel makalemizi okuyabilirsiniz.

ASML'nin litografi makineleri akıllı telefonlardan sofistike askeri teçhizata kadar her şeye güç veren yarı iletkenlerin oluşturulmasını sağlıyor. ASML, EUV ve High NA EUV üretimi yapan tek firma konumunda. DUV litografi makinelerini ASML haricinde Japon Nikon ve Canon da üretiyor. Japonya da Çin'e yönelik ihracat kısıtlamalarında taraf konumunda ve buradaki makinelerin satışı da kısıtlı.

ABD’den Çin’e yeni yıl darbesi: ASML’nin satışları durduruldu
ASML yaptığı açıklamada iptal edilen siparişlerin firmanı mali görünümünde önemli bir etki yapmayacağını duyurdu. DUV makinelerinin tanesi birkaç on milyon dolar kadar. Son yıllarda ASML'nin Tayvan ve Güney Kore'den sonra üçüncü büyük pazarı olan Çin, 2023'ün üçüncü çeyreğinde şirketin satışlarının %46'sını oluşturarak en büyük pazar olmuştu. Çin gümrük verilerine göre, Temmuz ve Kasım ayları arasında Çin'in litografi makineleri ithalatı beş kattan fazla artarak 3,7 milyar dolara ulaşmıştı.
Kaynakça https://www.reuters.com/technology/asml-says-dutch-government-revoked-some-export-license-2024-01-01/ https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-01-01/us-pushed-asml-to-block-chinese-sales-before-january-deadline?embedded-checkout=true Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
10121 kez okundu.
10 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
derin ultraviyole, asml ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim