Anlık Bildirim

ABD, Türkiye’yi F-35 programına geri almak istiyor: İşte detaylar

ABD, bir süre önce Türkiye’nin F-16 satın alım talebini onayladı. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili Victoria Nuland ise Türkiye’nin F-35 programına dönüşünün mümkün olduğunu söyledi.
ABD, Türkiye’yi F-35 programına geri almak istiyor: İşte detaylar Tam Boyutta Gör
Geçtiğimiz günlerde ABD, Türkiye’nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasının ardından 40 adet F-16 Block 70 savaş uçağı satışına ilişkin 23 milyar dolarlık anlaşmayı onayladığını duyurdu. Şimdi ise CNN Türk’e konuşan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili Victoria Nuland, F-35 uçakları için önemli açıklamalarda bulundu.

Nuland, Türkiye’nin büyük bir F-16 filosu olduğunu ancak bunun geliştirilmesinin ABD için önemli olduğunu aktardı. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili ayrıca Türkiye’nin F-35 ailesine geri dönüşünün de mümkün olduğunu belirtti. İşte önemli röportajın satır başları şu şekilde:

F-16 Block 70 modernizasyonu derhal başlıyor

ABD, Türkiye’yi F-35 programına geri almak istiyor: İşte detaylar Tam Boyutta Gör
Büşra Arslantaş'ın sorularını yanıtlayan Victoria Nuland, "Bu anlaşmanın birkaç parçası var. Bunlar mevcut jetlerin modernizasyonu ve yeni jetlerin satışı. İki parça da önemli. Anladığım kadarıyla modernizasyon derhal başlıyor. Açıkçası yeni jetlerin ne zamana hazır olacağını ezbere bilmiyorum, ancak Türkiye’nin bu jetlere kavuşmasının ABD için bir öncelik olduğu aşikar" diye konuştu.

Detaylarını hemen üstteki bağlantıda aktardığımız gibi Türkiye, 40 adet F-16 Block 70 ile birlikte 79 adet modernizasyon kiti satın alıyor. Sıfır uçakların üretimi için kuyruk olduğunda bunların Türkiye'ye gelmesine 3 ila 5 yıl var. Ancak modernizasyon kitleri sayesinde TUSAŞ mevcuttaki uygun F-16 uçaklarını hızlıca Block 70 seviyesine getirebilir.

"ABD, Türkiye’yi F-35 ailesine geri almaktan memnuniyet duyacaktır"

ABD, Türkiye’yi F-35 programına geri almak istiyor: İşte detaylar Tam Boyutta Gör
Bilindiği üzere Türkiye, geçtiğimiz yıllarda Rusya Federasyonu’ndan S-400 hava savunma sistemleri satın almıştı. Victoria Nuland, ABD’nin CAATSA yaptırımlarını tetikleyen olayın bu olduğunun altını çizdi.

Nuland, o dönemde Patriot satışını müzakere etme sürecinde olduklarını ancak Türkiye’nin S-400 aldığını aktardı. Ek olarak Türkiye'de yaptığı görüşmelerin bir ayağının da bu mesele olduğunu söyledi. Öte yandan Türkiye’nin F-35 ailesine geri dönmesinin mümkün olduğu belirtildi: “Açıkçası bu S-400 meselesini halledebilirsek, ki bunu yapmak istiyoruz. ABD, Türkiye’yi F-35 ailesine geri almaktan memnuniyet duyacaktır. Ama önce bu diğer meseleyi çözmeliyiz ve bunu çözerken aynı zamanda Türkiye’nin güçlü bir hava savunmasına sahip olmasını sağlamalıyız.”

S-400 olayının çözümüne dair detayl verilmedi ve seçeneklerin neler olduğundan da bahsedilmedi. Bu arada Yunanistan'ın da S-300 sistemlerine sahip olduğunu ve onların F-35 satın aldığını belirtelim.

ABD ve Türkiye savunma sanayinde yeniden çalışmaya başladı

“ABD’li işletmelerle görüşme fırsatım oldu, üzerinde çalıştığımız bazı büyük anlaşmalar var. Umarım bunlar meyvelerini verir. Savunma sanayiinde de yeniden çalışmaya başladık. Türkiye artık 155mm’lik mühimmat üretiyor. Buna çok ihtiyacımız var. Ukrayna’nın çok ihtiyacı var. Bunun üzerinde çalışıyoruz.”

Röportajın tamamını aşağıdan izleyebilirsiniz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
150342 kez okundu.
75 kişi, toplam 116 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
ABD, s-400 hava savunma sistemi ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim