Anlık Bildirim

ABD ve Çin iklim değişiklikleri konusunda iş birliği yapmaya karar verdi

Dünyanın en çok sera gazı üreten iki ülkesi ABD ve Çin, Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi sırasında sürpriz bir kararla anlaşma yaptıklarını, iklim konusunda iş birliğini artıracaklarını duyurdu.

Dünyanın karbon emisyonlarına en çok sebep olan ülkeleri ABD ve Çin, sürpriz olarak nitelendirilebilecek bir kararla anlaşmaya vardıklarını açıkladı.

ABD ve Çin’den iklim anlaşması Tam Boyutta Gör

Glasgow’da devam eden Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nde (COP26) yapılan anlaşma, ABD ve Çin heyetinin sözcüleri tarafından duyuruldu. Ülkeler, 2020’li yıllarda emisyon azaltma hedeflerini güçlendirmede, ormansızlaşma ve karbon emisyonlarını azaltmada birlikte çalışacakları bir anlaşmaya vardılar.

Açıklamalara göre her iki ülke de Paris İklim Anlaşması’nın hedeflerinden biri olan küresel ısınmayı 1.5 santigrat derecenin altında tutmaya çalışacak. Ayrıca iki ülkenin; sera gazı emisyonlarını azaltmada, yenilenebilir enerji kullanımlarını artırmada, yeşil teknoloji kullanımını teşvik etmede iş birliği yapacağı açıklamalar arasında yer aldı.

Ek olarak Çin’in kömür üretimini azaltacağı, ABD’nin ise önümüzdeki 15 yıl içinde karbon içermeyen elektrik üretimine geçeceği anlaşmada vurgulandı.

Çin heyetinin sözcüsü Xie Zhenua yaptığı açıklamalarda, “İklim değişikliği giderek daha acil bir sorun hâline geliyor. Bu işbirliğinin bu sorunlarla mücadelede başarıya ulaşmaya yardımcı olacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullanırken ABD İklim Değişiklikleri Elçisi John Kerry, “Dünyanın en büyük iki ekonomisi önümüzdeki on yılda birlikte çalışmayı kabul etti” dedi.

ABD ve Çin’den iklim anlaşması Tam Boyutta Gör

İki ülke de birbirine laf sokma yarışındaydı

Çok fazla detayı paylaşılmayan bu anlaşma, birçok ülke için sürpriz niteliğinde oldu çünkü iki büyük ülke her fırsatta birbirlerine çamur atma yarışındaydı. Eski ABD başkanı Barack Obama konferans sırasında Çin’i önlemlerini almadığı için sert bir dille eleştirmişti. Çin sözcüsü Xie Zhenua da yaptığı açıklamalarda ABD’yi belirterek, “Paris Anlaşması’ndan çekilen ülkeler gibi değiliz” ifadelerini kullanmıştı.

Yine de iki ülkenin ‘çocukça’ davranışları kenara bırakarak oldukça önemli bir adım atıp bu tarz bir anlaşma yapması, iklim değişiklikleri ile mücadelede oldukça önemli bir adım olarak nitelendiriliyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim