Anlık Bildirim

AMD 3D V-Cache teknolojisi ön belleklerde devrim yapıyor

AMD 3D V-Cache teknolojisi mevcut işlemci yongasının üzerine ekstra bir SRAM katmanı daha entegre ederek ön bellek miktarını 3 katına kadar yükseltebiliyor.

AMD 3D V-Cache ön belleği 3 katına çıkarıyor Tam Boyutta Gör

Computex 2021 fuarında AMD’nin birbirinden iddialı ürün tanıtımları vardı ancak geri planda kalan yeni bir teknoloji ön bellek konusunda firmayı çok daha iyi bir noktaya taşıyabilir. AMD 3D V-Cache karşınızda.

AMD 3D V-Cache nedir?

3 boyutlu zar yerleşimi veya istifleme de diyebileceğimiz bileşenlerin üst üste eklenmesi yöntemini daha çok NAND belleklerde veya HBM gibi yeni nesil bellek teknolojilerinde duyuyorduk. Şimdi ön bellek alanında da istifleme yöntemi kullanılacak. 

AMD 3D V-Cache adı verilen yöntem mevcut işlemci yongasının üzerine bir katman daha ekstra ön bellek ekleyerek bant genişliğini çok daha iyi bir noktaya çekiyor ve oyun performansında önemli iyileştirmeler sağlıyor. 

Lisa Su tanıtımda çift yonga yapısında 8 çekirdek barındıran Ryzen 5000 işlemcisini örnek olarak gösterdi. Bu prototipte 32MB Seviye 3 ön bellek standart olarak geliyordu. Ekstra 64MB SRAM istiflenmesiyle toplamda 96MB seviyesine çıkıyor. Bu katman 6mmx6mm boyutlarında. İki katman arasına baskı dengesini kurabilmek için bir silikon yapı eklenmiş. 

AMD 3D V-Cache ön belleği 3 katına çıkarıyor Tam Boyutta Gör

İki katman silikon içi bağlantılar ile bakır iletimle birbirine bağlanıyor. Böylece 2TB/s bant genişliğine ulaşılabiliyor. Teorik olarak Seviye 1 ön belleğinden daha hızlı ancak gecikmenin biraz fazla olduğu belirtiliyor. 

TSMC’nin 3D Fabric yöntemiyle üretilen AMD 3D V-Cache ön bellek teknolojisi 2D geleneksel belleklere göre kat kat daha iyi iç bağlantı yoğunluğu ve verimlilik sunuyor. 12 veya 16 çekirdekli yongalarda toplam ön bellek 192MB seviyesine kadar çıkabiliyor. 

AMD 3D V-Cache ön belleği 3 katına çıkarıyor

12 çekirdekli Ryzen 9 5900X işlemcisine V-Cache teknolojisi uygulanarak yapılan Gears of War 5 testlerinde orijinal versiyona göre Full HD çözünürlükte fps hızlarında yüzde 12 kazanç sağlamış. Pek çok oyunda ortalama olarak yüzde 15 kazanç elde edildiği ifade ediliyor. 

AMD 3D V-Cache bellek teknolojisinin yıl sonuna doğru üst seviye Ryzen işlemcilere uygulanacağı ifade ediliyor. Bununla birlikte ilk işlemci örneklerinin hangisi olduğu açıklanmadı. Yine de oldukça heyecan verici bir teknoloji olduğunu söyleyebiliriz. 
 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim