Anlık Bildirim

AMD mobil Ryzen 5000 işlemcilerinin mimarisini detaylandırdı

Geçtiğimiz haftalarda tanıtılan mobil Ryzen 5000 APU’ları Zen 3 mimarisi sayesinde hacimli performans artışı sunuyor. Firma 7 nm yongaların detaylarını paylaştı.

AMD mobil Ryzen 5000 işlemcilerinin mimarisini detaylandırdı Tam Boyutta Gör

Cezanne APU’ları iGPU tarafında halen Vega kümelerine ev sahipliği yapsa da işlemci tarafında Intel’i mobilde zora sokacak geliştirmeyle geldi.

%15 daha büyük yonga

AMD’nin paylaştığı slaytlara göre Cezanne APU’sunun zar alanında Renoir’e kıyasla %15’lık artış söz konusu. 10.78 milyar transistörü barındıran yonga bu açıdan %10 daha fazla transistörden oluşuyor.

Cezanne'nin asıl getirisi: Zen 3, ortak ve daha büyük önbellek

Cezanne’nin Renoir’in üzerine getirdiği en büyük yenilik şüphesiz Zen 3 mimarisi. Nesiller arası %23 tek çekirdek performans artışı sunan Ryzen 5000 ailesi önceki neslin 8 MB’lık L3 önbelleğinin 2 katıyla, 16 MB’lık tampon bellekle desteklenmiş. Ayrıca önbellek tasarımıyla ilgili önemli bir detaya değinmekte fayda var.

AMD mobil Ryzen 5000 işlemcilerinin mimarisini detaylandırdı Tam Boyutta Gör

Daha önce CCD’ler arasında 4+4 şeklinde paylaşılan toplam 8 MB önbellek yerine Ryzen 5000’de 16 MB’lık önbellek tüm çekirdeklerin erişimine açık durumda. Ortak kullanıma açılan L3 seviye önbelleğin performansa etkisinin yerine göre tabloyu değiştirecek düzeyde olduğunun altını çizelim.

Yüksek frekanslarda bellek desteği

Mimarisel iyileştirmeler sayesinde daha yüksek frekanslara ulaşabilen yongalar bu sefer ailecek SMT desteğiyle gelmiş durumda. Ayrıca 4266 MHz’e kadar LPDDR4X bellek destekleyen yeni APU’ların DDR4 kitlerle de uyumluluğu da korunmuş.

AMD mobil Ryzen 5000 işlemcilerinin mimarisini detaylandırdı Tam Boyutta Gör

Tüm bu iyileştirmeler neticesinde Ryzen 9 5900HX, Intel’in mevcut üst seviye işlemcisi Core i9-10980HK’dan %19’a kadar hızlı konumda. AMD, mobil Ryzen 5000 işlemcilerle birlikte masaüstünün ardından mobil segmentte de en hızlı işlemciye sahip.

Vega iGPU

iGPU tarafında ise Vega’ya devam edildiğini daha önce de belirtmiştik. Kırmızı ekip iGPU’yu 2.1 GHz’e çıkararak frekans artışı ile iyileştirme sunmaya devam etmiş.

AMD mobil Ryzen 5000 işlemcilerinin mimarisini detaylandırdı Tam Boyutta Gör

2.15 TFLOPS hesaplama kapasitesine ulaşan iGPU için daha fazla güç sağlanırken güç yünetimi başlığında da verimliliği arttıracak optimizasyonlara gidilmiş.

Daha uzun şarj ömrünün arkasındaki geliştirmeler

Konu mobil olduğu için güç tüketimi performans kadar önem arz ediyor. Ryzen 5000’de çekirdek düzeyine indirilen güç yönetimi sayesinde daha her çekirdek daha optimum gerilimde çalışabiliyor.

AMD mobil Ryzen 5000 işlemcilerinin mimarisini detaylandırdı Tam Boyutta Gör

Ayrıca Ryzen 4000’de iGPU-CPU çekirdek geriliminin doğru orantılı değiştiği düzenin aksine iki birimin bağımsız hale getirilmesi sayesinde heterojen iş yükü söz konusu olduğunda yonganın verimliliği daha üst seviyelere çekilebilmiş.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim