Anlık Bildirim

Google uygulaması, Android’de kişisel verileri görmeye başlayacak

Google, Android uygulama geliştiricisinin izin vermesi halinde Android’de Google uygulaması üzerinden kişisel verilere erişmeye başlayacak. Peki ama neden? İşte detaylar:

Google uygulaması, Android’de kişisel verileri görmeye başlayacak Tam Boyutta Gör

Google, Firebase App Indexing yazılım geliştirme arayüzünün yeni yayınladığı 10.0 sürüm numarası ile önemli bir değişikliğe imza attığı duyurdu. Artık üçüncü taraf yazılım geliştiriciler izin verdikleri takdirde Android’deki Google uygulaması, uygulamanın sakladığı kişisel kullanıcı verilerine erişebilir olacak.

10.0 sürümü ile birlikte Google, cihazdaki uygulamaya ait verileri arka planda sürekli olarak senkronize edecek ve kendi veri tabanını gerçek zamanlı olarak güncelleyecek. Firebase, Google’ın önceki Google App Indexing API’nın yeni adı aslında. Yani yepyeni bir iş değil ancak kullanıcı verilerinin izlenebilir olması yeni bir gelişme. API’a dair dokümantasyona buradan erişilebilir.

Google uygulaması, Android’de kişisel verileri görmeye başlayacak Tam Boyutta Gör

Peki Google Bunu Neden Yapıyor? 

Bilindiği üzere iOS 9 ile birlikte üçüncü taraf yazılımlar da Spotlight arama sonuçlarına entegre olmaya başlamıştı. Apple, yapılan aramalarda indekslediği veriler eşliğinde kullanıcıyı ilgili yazılım içindeki herhangi bir veriye de yönlendirebiliyor. Google’ın iOS’ta yer alan uygulaması da bu yapıya ilk günden itibaren entegre olmuştu zaten.

Şimdi Google kendi uygulamasını Android tarafında bu yapıya entegre ediyor. Kullanıcılar bir şey arattığında uygulama içindeki kullanıcının oluşturduğu veriler de listelenmiş olacak. Örneğin Whatsapp içerisindeki rehberde kayıtlı olmayan kişi bilgileri, fotoğraflar, dokümanlar, konuşmalardaki link’ler gibi aramalar, indekse alınabilecek. Geliştiriciler nelerin indekslenip nelerin indekslenemeyeceğini seçebiliyor olacak. Kullanıcı hesabından çıkış yaptığında indeksten veriler de silinmiş olacak.

Bu sayede yazılım geliştiriciler, uygulamalarının kullanım sıklığını artırabilecek yeni bir yola daha kavuşmuş olacak. Arama sonuçlarında uygulama içindeki bilgiler de listeleneceğinden belki günlerce kullanılmayan yazılımlar, kullanıcıya kendini yeniden hatırlatma olanağı kazanacak.

Güvenlik Kaygıları Ne Olacak? 

Kişisel veriler noktasındaki güvenlik konusundaki kaygıları ortandan kaldırmak adına Google, uygulama içindeki kişisel verilerin kesinlikle Google sunucularına yüklenmeyeceği garantisini veriyor. Yani oluşturulacak olan indeks, yine telefon içinde kalacak ve Google arama sonuçlarını telefon belleğinden getiriyor olacak.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5429 kez okundu.
13 kişi, toplam 13 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
google, iOS ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim