Anlık Bildirim

Apple Glass, Fresnel lensleri kullanan hareketli ekran ile gelebilir

Apple'ın sanal ve artırılmış gerçeklik projeleri üzerinde çalışan yüzlerce çalışandan oluşan gizli bir ekibi olduğu söylentilerinin ardından, projeye ait detaylar aktarılmaya başlandı.

Apple'ın artırılmış gerçeklik(AR) gözlüğü Apple Glass, hareket bulanıklığını(motion blur) taklit edebilmek adına kullanacağı hareketli ekranın yanında, gözlüğün ağırlığını azaltmaya yardımcı olan Fresnel lensleri de birlikte kullanabilir. Apple'ın, VR veya AR kulaklık şeklinde, bir tür başa takılan gözlük üzerinde çalıştığı uzun süredir söylentiler arasında. Apple'ın, AR yeteneklerine sahip  "Apple Glass" olarak bilinen bir diğer ürünü de var.

Apple'dan artırılmış gerçeklik teknolojisine yeni hamle Tam Boyutta Gör

Apple Glass'ın bu denli gecikmesini, patent başvurularında düzenli olarak ortaya çıkan tasarım sorunlarına olası çözümler bulmaya çalışmasına bağlanabilir. ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi tarafından 6 Temmuz'da verilen iki patent ile  Apple'ın, cihazı rakiplerine karşı en iyi hale getirmek için ekran öğeleri üzerinde çalıştığı görülüyor.


Hareket bulanıklığı

Gerçek hayatta çok yüksek hızlarda ortaya çıkan, etraftaki nesnelerin bulanık gözükmesi durumudur. Genel olarak yarış oyunlarında ve hemen hemen her oyunda ani dönüşler esnasında göze çarpan, görüntüye gerçeklik katan fiziksel bir olaydır.

Apple'ın AR teknolojisi adına aldığı iki patentten ilki olan bu yeni teknoloji, hareket bulanıklılığını farklı bir şekilde ele alıyor. 

Apple'dan artırılmış gerçeklik teknolojisine yeni hamle Tam Boyutta Gör

Hareket bulanıklığı oluştururken genellikle ekrandaki bir pikselin parlaklığı azaltılarak hafifletilebilir, ekrandaki algılanan parlaklığın azalması nedeniyle bu istenmeyebilir. İdeal olarak, ekranın pikseli kullanıcıya parlak olacak kadar uzun süre aydınlatması gerekir ve süreyi azaltmak ekranı karartabilir. Kafa sallama ve diğer hareketleri algılayabilen sensörler bulunduran Apple Glass, hareket izinin nerede gerçekleşeceğini ve ne kadar etkili olacağını belirleyen bir takım yeni özellikler sunuyor.

Fresnel lensleri

Fresnel lensleri, geleneksel merceklere nazaran daha az yüzey alanı ve odak uzunluğuyla ışığı daha geniş açıyla çok uzak noktalara taşıyabilir. Farklı açılardan gelen ışığı tek bir noktaya odaklayabilme özelliği bulunan bu mercek türü, deniz fenerlerinin vazgeçilmezidir. 

Apple'dan artırılmış gerçeklik teknolojisine yeni hamle

Apple'ın AR gözlüğünde kullanmayı planladığı ikinci patent ise daha hafif ve daha etkili Fresnel lensleri ile kullanıcılara daha hafif bir artırılmış gerçeklik deneyimini amaçladığı söylenebilir.

 

Tipik olarak, AR gözlükler, kullanıcının gözlerine çok yakın yerleştirilmiş bir ekranı net bir şekilde görmesini sağlamak için bir dizi merceğe ihtiyaç duyar. Lensler kullanıldığında, ekran odakta ve uzaktaymış gibi görünür, ancak bu, kulaklığın tasarımına ağırlık katabilir. Apple'ın AR gözlüğünün Fresnel lenslerini kullanarak, birlikte çalışan az sayıda lens ile kullanılan cam miktarını ve dolayısıyla kulaklık ağırlığını azaltan bir sistemten oluşacağını söylemek yanlış olmaz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim