Anlık Bildirim

Araştırmaya göre mürekkep balıkları yaşlandıklarında bile keskin bir hafızaya sahip oluyorlar

Bu hafta yayınlanan yeni bir araştırmada bilim insanları mürekkep balıklarının insanların aksine yaşlandıklarında bile spesifik olayları hatırlayabildiklerini keşfettiklerini açıkladılar.

Proceedings of the Royal Society B dergisinde bu hafta yayınlanan bir araştırmada, mürekkep balıklarının yaşamlarının son günlerine kadar belirli olayların nasıl, nerede ve ne zaman gerçekleştiğini hatırlayabildikleri ortaya çıkarıldı.

Araştırmaya göre mürekkep balıkları keskin bir hafızaya sahip Tam Boyutta Gör

Cambridge ve Caen Üniversitesi’nden araştırmacılar, 24 yaygın mürekkep balığı üzerinde hafıza testleri yaptılar. Bu hayvanlardan yarısı 10-12 aylıktı (tam olarak yetişkin değil), diğer yarısı ise 22-24 aylıktı (insanların 90 yaşında olmasıyla eş değer).

Araştırmacılardan Alexandra Schnell çalışma ile ilgili, “Mürekkep balıkları neyi, nerede ve ne zaman yediklerini hatırlayabiliyorlar. Şaşırtıcı olan şey ise kas fonksiyonlarının kaybı gibi yaşlanma belirtileri gösterseler bile hatırlama yeteneklerini kaybetmiyorlar.”

Araştırmaya göre mürekkep balıkları keskin bir hafızaya sahip Tam Boyutta Gör

Olayların zamanını ve yerini kolayca hatırlayabiliyorlar

Deneylerde mürekkep balıkları karides ile beslendi. Daha sonra, hangi yiyeceğin ne zaman ve nerede olduğunu hatırlayıp hatırlayamayacağı gözlemlendi. Sadece belli bir yerde olduğunu hatırlamadıklarından emin olmak için de her gün yiyeceklerin yeri ve verilme zamanı değiştirildi. Sonuçlarda ise yaşlı mürekkep balıklarının bile hangi yemeğin ne zaman ve nerede verileceğini hatırladığı ortaya çıktı.

Araştırmacılar ayrıca, bu özelliğin kimle çiftleştiklerini hatırlamalarında da mürekkep balıklarına yardımcı olduğunu düşünüyor. Çünkü mürekkep balıkları yaşamlarının sonlarında ürüyorlar. Bu yüzden genlerini yaymak için de nerede, ne zaman, kiminle çiftleştiklerini hatırlayarak daha geniş bölgelere yayılabiliyorlar.

Araştırmaya göre mürekkep balıkları keskin bir hafızaya sahip Tam Boyutta Gör

Yaşamlarının sonuna kadar hafızalarında bozulma olmuyor

İnsanlarda ise bu durum farklıdır. Bizler yaşlanınca belli zamanlarda nerelerde olduğumuzu ne yaptığımızı unutabiliyoruz. Örneğin; birkaç gün önce ne yediğimizi kolayca unutabiliyoruz. Bu tarz olayların hatırlanmasını sağlayan belleğe epidozik bellek deniyor. Bu bellekte oluşan sıkıntıların da yaşlandıkça hipokampus adı verilen bölümün bozulmasından kaynaklandığı düşünülüyor.

Mürekkep balıklarında ise hipokampus bölümü yoktur ve beyin yapıları insanlarınkinden oldukça farklıdır. Bu hayvanların beyninin dikey lobu öğrenme ve hafıza ile ilişkilidir. Bu bölüm de hayvanın yaşamının son iki ila üç gününe kadar bozulmaz. Uzmanlara göre de bu olay, mürekkep balıklarının hafızalarının nasıl bu kadar keskin olduğunu açıklıyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim