Anlık Bildirim

Arslantepe Höyüğü, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girdi

Arslantepe Höyüğü, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girdi. 2018'den beri ilk kez UNESCO Dünya Miras Listesi'ne bir tarihi eserimiz girmiş oldu.

Arslantepe Höyüğü, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girdi Tam Boyutta Gör

Malatya’nın Battalgazi ilçesinde yer alan Arslantepe Höyüğü, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmeyi başardı. Arslantepe Höyüğü, “Dünya mirası” kabul edildi.

Arslantepe Höyüğü, Türkiye’nin UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki 19’uncu tarihi güzelliği oldu. Arslentepe’den önce en son 2018’de Göbeklitepe bu listeye dahil edilmişti. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde dünya genelinde 1129 adet kültürel ve doğal yapı bulunuyor. Tamamına şu bağlantıdan ulaşabilirsiniz: http://whc.unesco.org/en/list

UNESO Dünya Miras Listesi’ne, insanlığın ortak mirası olarak kabul edilen evrensel değerlere sahip kültürel ve doğal varlıklar ekleniyor. Doğal mirasların dünya çapında duyurulması ve korunması amaçlanıyor.

Arslantepe Höyüğü’nün dünya mirası olarak kabul edilme sebebi

Arslantepe Höyüğü, M.Ö. 4 bin yıllarından beri Doğu Anadolu ve Mezopotamya toplumlarında devletin oluşum sürecindeki esaslı değişiklikleri gösteriyor. Sosyal ve siyasi sistemlerin ortaya çıkışına tanıklık ediyor. Toplumsal değişimi ve hiyerarşiyi anlatan eserlere bulunuyor.

Arslantepe Höyüğü, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girdi Tam Boyutta Gör

Yeni siyasi ilişkiler, anıtsal mimari, idari, teknoloji ve sanat alanında iktidara özgü yeni gelişmelere kaynaklık etmesi; Mezopotamya ve çevresinde, döneminin en kapsamlı kazılmış kamu kompleksini ve böyle bir gelişime dair en iyi şekilde korunmuş örneğini barındırması; Yakın Doğu’da ilk devlet toplumunun ortaya çıkışına istisnai biçimde tanıklık etmesi ve bölge ekonomisini kontrol eden, merkezi bir otorite uygulayan bir yönetimin ortaya çıkışına sahne olması gibi pek çok özelliği Arslantepe Höyüğü'nün dünya mirası olması kararında komite tarafından dikkate alındı.

Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki varlıkları şunlar:

Kültürel miraslar:

Doğal ve kültürel miraslar:

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
7639 kez okundu.
12 kişi, toplam 12 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
unesco, Türkiye Haberleri ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim