Anlık Bildirim

Avrupa’nın gelecek nesil savaş uçağına ait motor için de uzlaşma sağlandı

Avrupa'nın Gelecek Nesil Hava Muharebe Sistemi (FCAS) projesi kapsamında üretilecek savaş uçağının motoru için de anlaşmaya varıldı. Böylece, 2040 hedefi için bir engel daha aşılmış oldu.

Avrupa’nın gelecek nesil savaş uçağına ait motor için de uzlaşma sağlandı Tam Boyutta Gör
Avrupa’nın ortak savaş uçağı olması beklenen ve 2040 yılı itibariyle Eurofighter ve Rafale savaş uçaklarının yerini alması beklenen Gelecek Nesil Hava Muharebe Sistemi (FCAS) projesi kapsamında üretilecek uçağın prototipi için tarafların anlaşmaya vardığını sizlere aktarmıştık. Şimdi de proje kapsamında geliştirilecek uçağın motoru için adı geçen şirketlerden bir anlaşma haberi geldi.

Savaş uçağının motor tedariki kapsamında adları geçen Fransız Safran, Alman MTU Aero ve İspanyol ITP, üçlü ortaklık çerçeve anlaşması imzaladı. İlk etapta Fransız ve Alman şirketlerin ortaklığıyla başlayan motor süreci, İspanya’nın da projeye 2019 yılında dahil olmasıyla birlikte İspanyol ITP’nin de ortaklığını bir şekilde zorunlu kılmış oldu.

Avrupa’nın gelecek nesil savaş uçağına ait motor için de uzlaşma sağlandı

Şirketlerin motorun geliştirilme sürecindeki sorumluluklarına gelince büyük abinin Fransız Safran olduğunu görüyoruz. Şirket, motorun ana tasarımı ve birleştirme sürecinden mesulken Alman MTU, bakım ve destek sürecinden sorumlu olacak. İspanyol şirket ise motorun alçak basınç türbini, nozzle (egzoz) ve diğer parçalarıyla ilgilenecek.

Avrupa’nın gelecek nesil savaş uçağına ait motor için de uzlaşma sağlandı Tam Boyutta Gör

Anlaşma kapsamında MTU kanadından yapılan açıklamada, “Anlaşma neticesinde ortak bir çabayla önümüzdeki önemli süreçlere odaklanacağız. Bu kapsamda 2040 yılı miadına yetişmek için gelişim sürecini hızlandırmak ve önümüzdeki aylar içinde motorun test sürümünü sergileyerek ihaleyi garanti altına almak, bizlerin önceliği olacak.” ifadelerine yer verildi.

FCAS programında şu an itibariyle Dassault, delta kanat tasarımına sahip görünmez savaş uçağı üzerinde çalışırken Airbus ise dron ile muharebe bulut sistemi adlı ve yapay zekâ uygulamalarını mümkün kılacak ultra hızlı iletişim ağı sistemleri üzerinde çalışıyor. FCAS projesi, Almanya, Fransa ve İspanya harici henüz başka bir Avrupa ülkesi tarafından desteklenmiyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
11968 kez okundu.
13 kişi, toplam 14 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
hayalet uçak, FCAS ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim