Anlık Bildirim

İklim değişiklikleri: Avustralya 2050’ye kadar net sıfır emisyon hedefliyor

Avustralya, BM İklim Zirvesi öncesi yaptığı açıklamalarda gecikmeli bir şekilde olsa da iklim değişiklikleri hedeflerini açıkladı. Açıklamalara göre ülke, 2050’ye kadar sıfır emisyon hedefliyor.

Kömü zengini olarak nitelendirilebilecek olan Avustralya, 31 Ekim 2021’de Glasgow’da başlayacak olan ve tarihi bir önem taşıyan Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi (COP26) öncesinde iklim hedefleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Avustralya 2050'ye kadar sıfır emisyon hedefliyor Tam Boyutta Gör

Ülke yetkilileri tarafından salı günü yapılan açıklamalarda ülkenin 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedeflediği duyuruldu. Dünyanın en büyük kömür ve gaz ihracatçılarından olan Avustralya’nın böyle bir kararı bu kadar geç alması da tepkiyle karşılandı.

Son sekiz yıldır ülkenin muhafazakâr hükümeti, emisyonları azaltmak için harekete geçmiyor, yeni kömür projelerini rutin olarak onaylıyor ve iklim değişikliklerine ‘şüphe’ ile yaklaştıklarını belirtiyordu.

Son zamanlarda oldukça yükselen yerel ve uluslararası baskı sebebiyle hükümet bu tutumundan vazgeçmek zorunda kaldı. Salı günü Başbakan Scott Morrison, yaptığı açıklamalarda, görüşlerinin değiştiğini ve ‘dünyanın değiştiğini’ kabul ettiklerini söyledi: “Avustralyalılar iklim değişikliği konusunda doğru olanı yapan bir politika istiyordu. Biz de bunu anladık ve kabul ettik, bu yüzden hedeflerimizi belirledik.”

Scott Morrison ülkenin iklim hedeflerini duyurdu Tam Boyutta Gör

Ülkenin karbon emisyonlarını nasıl sıfıra indireceği belirsizliğini koruyor. Hükümet de bu konuda nasıl bir yol izleyeceği konusunda bilgi yayınlamayı şu an için reddediyor. Söylentilere göre hükümetin planı önümüzdeki on yılda düşük emisyonlu teknolojilere 15 milyar dolar yatırım yapma ihtimali mevcut. Ancak birçok uzman yatırım yapılması beklenen bu teknolojilerin kanıtlanmamış olduğunu belirtiyor.

Buna ek olarak Morrison açıklamalarında ülkenin kazançlı fosil yakıt yatırımlarına devam edeceğini de hevesli bir şekilde vurguladı: “Kömür veya gaz üretimimiz ve ihracatımız durmayacak. Planlarımız madencilik, gaz ve tarım endüstrisinde insanların işlerini kaybetmelerine yol açmayacak.”

Morrison 2030 yılına kadar emisyonları %30-35 oranında azaltacaklarını da açıklamalarında belirtti, “Bu gerçekten başarabileceğimizi düşündüğümüz bir şey. Avustralya’nın eylemleri bizim hakkımızda söylenenlerden daha fazla şeyi başarıyor.

Vatandaşlar sıfır emisyon istiyor Tam Boyutta Gör

Vatandaşlar kömür madenlerine yasak istiyor

Avustralya’nın harekete geçme konusundaki isteksizliği ABD ve İngiltere gibi ülkelerden büyük eleştiriler almıştı. Suudi Arabistan gibi bir petrol devi ülkenin bile sıfır emisyon hedefleri açıkladığı şu zamanlarda Avustralya’nın bu tutumu tepkiler görüyordu.

Yapılan bir ankette de Avustralyalı vatandaşların %78’inin sıfır emisyonu desteklediği, %63’ünün de yeni kömür madenlerine yönelik yasakları desteklediği bulunmuş ve ülke vatandaşlarının bu konudaki tutumu ortaya çıkmıştı.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim