Anlık Bildirim

Rusya’nın 48 çekirdekli yeni işlemcisi hazır

Rus Baikal firmasının geliştirdiği Baikal-S adlı 48 çekirdekli ARM işlemcisi sunucularda yerini almaya hazırlanıyor. Önceki nesil Intel ve AMD sunucu işlemcileri ile kafa kafaya gidebilir.

Baikal-S Tam Boyutta Gör

Yonga sektöründe kendi işlemcisini üretebilen ülkelerden birisi de Rusya. Geçtiğimiz aylarda RISC-V mimarisini temel alan on binlerce işlemci için düğmeye basılan ülkede Baikal firması da önemli bir misyon yürütüyor. Firma 48 çekirdekli yeni işlemcisini devreye soktu. 

Baikal-S işlemcisi neler sunuyor?

Rus Baikal firması uzun yıllardır yonga tasarımı yapıyor. Daha çok MIPS ve ARM odaklı çalışan böylece verimlilik odaklı ürünler geliştiriyor. Firmanın Baikal-S adıyla geliştirdiği yeni işlemcisi de 48 ARM çekirdeği barındırıyor ve verimli sunucular hedefliyor. 

2GHz hızında çalışan ve 2.5GHz seviyesine kadar hız aşırtılabilen işlemci 120W enerji harcıyor. Güvenli açılış ve yönetim için de RISC-V tabanlı bir yardımcı işlemci entegre edilmiş. Tüm yonga seti özel bir tasarım tarafından kontrol ediliyor. 

SPEC2006 CPU Integer, Coremark, Whetstone, 7Zip ve HPLinkpack gibi testlere de giren işlemcinin Intel Xeon Gold 6148 Skylake ve AMD EPYC 7351 işlemcilerine denk olduğu iddia ediliyor. 4 sokete kadar sunucularda kullanılacak olan işlemcilerden gelecek yıl 10 bin adet, 2023 yılında ise 30 bin adet üretilecek. 
 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim