Anlık Bildirim

Bal arıları parazitlerden korunmak için sosyal mesafe uyguluyor

 Sassari Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından yürütülen bir çalışmaya göre bal arıları insanlara benzer bir şekilde ‘sosyal mesafe’ uygulamasını tehditlerden korunmak için uyguluyor.

COVID-19 pandemisi alışık olmadığımız birçok şeyi hayatımıza sokmuştu. Sosyal mesafe de bunlardan birisiydi. Pandemi başından beri de hayatımızın artık bir parçası hâline gelen sosyal mesafeyi uygulayarak hastalıktan korunmaya çalışıyorduk.

Arılar hastalığa karşı sosyal mesafe uyguluyor Tam Boyutta Gör

Şimdi de yapılan bir araştırma, insanlardan başka sosyal mesafe uygulayan canlılar da olduğunu ortaya çıkardı. Sciences Advances’te yayınlanan ve İtalya’daki Sassari Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından yürütülen çalışma, bal arılarının kovanları parazit tehlikesi altındayken ‘sosyal mesafe’yi artırdığını ortaya çıkardı.

Bilim insanları çalışmada, bal arısı kolonilerinin zararlı istilalardan minimum zararla kurtulmak yaşlı ve  genç arılar arasında sosyal mesafe uyguladığını keşfetti. Yazarlardan Dr. Alessandro Cini yaptığı açıklamalarda şunları söyledi: “Burada, bal arılarının ortak bir parazite nasıl tepki verdiğini ve sosyal etkileşimlerini nasıl değiştirdiklerini ortaya çıkardık. Arılar sosyal hayvanlardır, çünkü birçok sorumlulukları ve görev dağılımları vardır. Ancak bu tarz tehditlerle karşılaştıklarında sosyal aktivitelerin enfeksiyon riskini artırabildiğini anlayacak şekilde evrimleşmişlerdir, bu yüzden de sosyal mesafe gibi etkileşimi azaltacak uygulamalara yönelirler.”

Daha önce, milyonlarca yıllık evrim sonucunda sosyal mesafe uygulayan hayvanlara rastlanmıştı. Gastrointestinal enfeksiyonlulardan uzak duran babunlar ve patojenik mantar bulaşanlarla arasındaki mesafeyi artıran karıncalar bu hayvanlara örnek olarak verilebilir.

Yaşlı ve genç arılar arasında temas azaltılıyor Tam Boyutta Gör

Parazitin bulaşması engelleniyor

Çalışmada Varroa isimli bir ektoparazitin arı kovanlarındaki varlığının bal arılarını nasıl etkilediği gözlemlendi. Varroa tarafından istila edilen ve edilmeyen koloniler karşılaştırıldı. Bunun sonucunda parazit tarafından işgal edilen ve bulaşma ihtimalinin olduğu kovanlarda arıların yiyecek arama danslarını kovanın orta kısmında daha az sıklıkla yaptığı gözlemlendi. Buna ek olarak da kovanda bulunan yaşlı arıların yuvanın bir tarafına, genç arıların da ‘sosyal mesafe’yi artırmak için başka bir tarafa hareket ettikleri gözlemlendi.

Araştırmacılardan Dr. Michelina Pusceddu da yaptığı açıklamalarda, “Bal arıları patojenler ve parazitlerle savaşmak için evrimleşmiştir. Bir hastalık tehdidine yanıt olarak bireyler arasındaki temasları azaltma ve sosyal yapılarını uyarlama yetenekleri, bulaşıcı hastalık riskini en aza indirmelerine olanak tanır” ifadelerini kullandı.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim