Anlık Bildirim

Bilim insanları dünyanın ilk karbonsuz çeliğini geliştirdi

İsveç’teki bilim insanları dünyanın ilk “karbonsuz” çeliğini geliştirdi. Uzmanlara göre fosil yakıt kullanmadan geliştirilen bu çelik, iklim değişikliği ile mücadelede önemli bir adım olabilir.

İsveç’teki madencilik, elektrik ve çelik şirketlerinin ortaklığıyla oluşturulan HYBRIT, dünyanın ilk karbonsuz çeliğini geliştirmeyi başardı.

Bilim insanları dünyanın ilk karbonsuz çeliğini geliştirdi Tam Boyutta Gör

Çarşamba günü yapılan açıklamada, çelik şirketi SSAB, madencilik şirketi LKAB ve elektrik şirketi Vattenfall, ortak oluşturdukları HYBRIT kapsamında uzun zamandır üzerinde çalıştıkları “temiz çeliği” üretmeyi başardıklarını açıkladı. Gelen haberlere göre şirket çeliğin üretiminde yeşil hidrojen kullandı.

SSAB başkanı ve CEO’su Martin Lindqvist yaptığı açıklamalarda, “Dünyanın ilk fosilsiz çeliği, sadece SSAB için büyük bir adım olmakla kalmıyor, aynı zamanda çelik endüstrisindeki karbon kullanımını önemli ölçüde azaltmanın mümkün olduğunu kanıtlıyor. Bunun, diğer sektörlerin de “yeşil” malzemelere geçmesini hızlandırmak için ilham vereceğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Bilim insanları dünyanın ilk karbonsuz çeliğini geliştirdi Tam Boyutta Gör

Volvo’ya satıldı

Ayrıca çelik, açıklamalarda bir test çalışmasının parçası olarak İsveç merkezli dev otomobil şirketi Volvo’ya satıldı. Eğer başarılı olunursa Volvo, 2026’ya kadar temiz çelikten yapılmış araçları üretmeye ve satmaya başlayacak.

Karbonsuz çelik üretmek tahmin edebileceğiniz gibi çok zordur. Geleneksel çeliği üretmek için iki malzemeye ihtiyacınız vardır: Demir cevheri ve karbon (kök kömürü).  Bu yüzden de çelikteki karbon miktarı oldukça yoğundur. Current Opinion in Chemical Engineering’de yayınlanan bir araştırmaya göre de dünyadaki karbon emisyonlarının yüzde yedi ila dokuzu çelik üretiminden oluşuyor. Bu oran da tek bir ürün üretimi için oldukça fazla olduğundan gezegenimiz için önemli bir tehlike teşkil ediyor.

Bilim insanları dünyanın ilk karbonsuz çeliğini geliştirdi Tam Boyutta Gör

Uzmanlara göre bu yeni gelişme, eğer kullanımı yaygınlaşırsa, iklim değişikliğiyle mücadelede büyük bir adım olabilir.

Kaynakça https://futurism.com/the-byte/scientists-develop-carbon-free-steel https://gizmodo.com/behold-carbon-free-steel-now-exists-1847524486 Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim