Geçen sene yayınlanan Yeni Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanununun 1 senelik geçiş süresi tamamlandı ve bugün itibariyle yürürlüğe girdi. Bu kanun ürünler hakkında firmaya yasal yükümlülükler getiriyor.
İlginizi Çekebilir
Uygunsuz ürünlere yönelik hazırlanan bu kanun sayesinde mağdur duruma düşen vatandaşın hakkının korunması amaçlanıyor. Uygunsuz üründen kaynaklı olarak kullanıcı maddi veya manevi olarak zarar görürse firmaya tazminat ödeme yükümlülüğü getirildi. Ayrıca ürünler genel olarak sorunlu çıkarsa geri çağırma programı başlatılması zorunlu hale geldi. İnsan sağlığı ve güvenliğini tehdit eden ürünler de bu kapsama giriyor.
Ayrıca Bkz. "Yeni ekonomi reformlarından teknoloji dünyasını heyecanlandıracak haberler çıktı"
Hatalı ürünün sorumlusunu belirlemek için imalatçıdan satıcıya kadar tüm aktörlere ürünü kimden aldığını kime sattığını beyan etmesi gerekiyor. İmalatçı, ithalatçı veya satıcı firma sorumlu olabilir.
Ürünün sebep olduğu zarar nedeniyle ödenecek maddi ve manevi tazminat miktarının belirlenmesinde 11/1/2011 tarihli ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu hükümleri uygulanacak. Görülen zararın türüne göre 7 bin TL’den 500 bin TL’ye kadar tazminat kararı verilebiliyor. Bugüne kadar üründen dolayı zarar gören kişi az miktarda tazminat alabiliyordu. Hatta çoğu durumda ürün miktarı kadar tazminat ödeniyordu. Söz konusu düzenleme ile tüketicinin hakkı tam olarak korunmuş olacak.
resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/03/20200312-1.htm Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:


Linç yemeden söyliyim kozmetik sektöründe cilt saç gibi kendi tipinize göre ürün seçmeniz lazım genel 6 adet cilt tipi var mesela gidip bu bana uygun değilmiş denip dava açılabilir çünkü size uygun olmayan ürün kullandığınızda sivilcelenme kızarma gibi zararlar yola çıkıyor.
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
4416 kez okundu.
11 kişi, toplam 11 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
tazminat, ticaret bakanlığı ve