Anlık Bildirim

Birleşik Krallık, yaşlı ve yüksek riskli insanlara takviye aşı önerecek

Birleşik Krallık Ortak Aşılama ve Bağışıklama Komitesi (JCVI), aşı etkilerinin azalmasını sebep göstererek ülkede bulunan yaşlı ve yüksek riskli insanların takviye aşı olmasını önereceğini açıkladı.

Uzmanlara göre Birleşik Krallık’tan gelen yeni veriler, aşılanmış bazı insanların zaman içerisinde Covid-19’a karşı koruma kaybı yaşadığını gösteriyor. Bunun üzerine de ülkede bulunan aşı uzmanları, yaşlı ve yüksek riskli insanların takviye aşı olmaları gerektiğini söylemeye başladılar.

Birleşik Krallık'tan takviye aşı önerisi Tam Boyutta Gör

Salı günü, Birleşik Krallık Ortak Aşılama ve Bağışıklama Komitesi (JCVI) takviye dozlar hakkında bir kılavuz yayınladı. Bu kılavuzda yazılanlar İngiltere Halk Sağlığı tarafından sağlanan verilerin analizine dayanıyordu.

Analiz sonucunda, 40-65 yaşındaki insanlardaki korumanın aşı olduktan 6 aylık bir süre sonra azaldığının gözlemlendiği belirtildi. 65 yaş üstü insanlarda ise bu düşüş daha fazlaydı. Örneğin, Pfizer/BioNTech aşısının etkinliği altı ay sonra %80’lerden %55’e düştü. Benzer sonuçlar yüksek riskli insanlarda da görüldü.

Araştırmacılar bununla ilgili “AstraZeneca ve Pfizer aşısının 20 haftalık bir süreden sonra hastaneye yatış ve ölüme karşı olan etkinliğinde bir azalma gözlemledik. Yaşlı ve klinik risk grubundaki insanlarda ise bu oran daha da fazla.”

Birleşik Krallık'tan takviye aşı önerisi Tam Boyutta Gör

Uzmanlar bu araştırmanın sonucunda yüksek riskli ve yaşlı hastalara öncelik verilerek takviye dozların yapılmasını önerdi: “Aşılar hastalığı ağır geçirmeye ve ölüme karşı çok etkili. Takviye aşılar, yaşlılara ve yüksek riskli insanlara öncelik verilerek uygulanmaya başlanmalı. Önümüzdeki kış aylarını daha rahat geçirmek istiyorsak takviye aşıların yapılmasını tavsiye ediyoruz.”

Financial Times’a göre Birleşik Krallık bu açıklamalarla birlikte, ABD’nin de içerisinde bulunduğu takviye aşı yapmayı planlayan 9 ülke arasında yerini aldı.

DSÖ, takviye aşılara gerek olmadığını söylüyor

Dünya Sağlık Örgütü ise takviye aşılara ihtiyaç olmadığının vurguluyor. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan ve DSÖ tarafından yönetilen bir araştırmada çoğu insanın takviye aşıya ihtiyacı olmadığı, aşıların koruma oranının belirli bir süre geçse de yüksek olmaya devam ettiği belirtilmişti.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim