Anlık Bildirim

Exynos 9 yonga seti şekilleniyor

Samsung’un bu yıl yeni bir isimlendirme ile sahneye çıkacağı resmi olarak paylaşılmıştı. Exynos 9 olarak adlandırılacak serinin ilk üyesi de Exynos 9810 olacak.

Samsung’un yeni amiral gemisi Galaxy S8’de kullanması beklenen Exynos 9 yonga seti detaylanıyor. Yonga setinin model numarası ve grafik hızları konusunda yeni bilgiler gündeme geldi.

Exynos yolculuğu

Standart ARM çekirdek tasarımlarını kullanarak başladığı Exynos yolculuğunda önemli yatırımlar yapan ve kendisini geliştiren Samsung, bugün çekirdek özelleştirmesi konusunda uzmanlaştı. Snapdragon ve Apple A serisi yonga setlerindeki gibi Samsung da kendi özelleştirilmiş 64-bitlik ARM çekirdeklerini kullanıyor. Yonga seti yanında arayüz yazılımı da kendisine ait olduğu için uyum ve optimizasyon en üst seviyede oluyor.

İlk kez geçen yıl özelleştirilmiş çekirdekler kullanmaya başlayan Samsung, bu yıl ise ikinci sürüme geçiş yapıyor. Mongoose 2 olarak isimlendirilen özelleştirilmiş 4 adet 64-bitlik çekirdek, tahminlere göre önceki nesle nazaran daha hızlı ve daha az enerji tüketiyor. Bunun yanında enerji verimliliğine odaklı 4 adet de Cortex-A53 çekirdeği yer alıyor. 10nm üretim sürecinin de etkisiyle şimdiye kadar tasarlanan en iyi Exynos yonga setiyle karşı karşıyayız.

Şimdiye kadar en iyisi

Samsung’un bu yıl yeni bir isimlendirme ile sahneye çıkacağı biliniyor. Exynos 9 olarak adlandırılacak serinin ilk üyesi de Exynos 9810 olacak. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da seride tek bir yonga seti görebiliriz zira Exynos 7 serisi halen Samsung telefonları için ideal bir seri durumunda.

Exynos 9810 grafik tarafında ARM’ın en yeni ve en iyi modeli Mali G71’i kullanıyor. Gelen bilgilere göre Mali-G71 grafik birimi 550MHz saat hızında çalışıyor. Huawei Kirin 960 yonga setindeki 8 çekirdekli ve 1GHz saat hızında çalışan G71 versiyonu düşünüldüğünde Exynos yonga seti biraz geride kalmış gibi görünüyor.

Bu noktada Samsung’un saat hızlarını düşük tutarak ölçeklendirmeye yöneldiğini tahmin ediyoruz. Normalde G71 grafik birimi 32 çekirdeğe kadar ölçeklenebiliyor. Exynos 9810 yonga setinde 18 veya 20 çekirdekli bir yapı şaşırtıcı olmayacaktır. Böylece enerji tüketimi minimumda tutulurken grafik performansı da artacaktır.

Hali hazırda Android tarafının en güçlü yonga seti Huawei Kirin 960 durumunda. Hatta Geekbench çoklu çekirdekte Apple A10 işlemcisini de geride bırakıyor. Bununla birlikte Exynos 9810 ve Snapdragon 835 yonga seti ile birlikte tablo baştan aşağı değişecek. Bunun için Nisan ayına kadar beklememiz gerekiyor.

Exynos 9810 yonga seti Galaxy S8 serisinin yanında Galaxy Note 8 modeline de hayat verecek. Ayrıca Meizu gibi farklı üreticilerden de yonga setine talepler gelebilir. Bunu yıl içerisinde daha net bir şekilde göreceğiz. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim