ABD kaynaklı ekipman kullanan firmalar ile ilişiği kesilen Çinli üreticiler çareyi ikinci el yonga ekipmanı satın almakta buldu. Stoklar tükendi ve fiyatlar üçe katlandı.
Çinli SMEE firması derin ultraviyole litografi – DUV ile üretim yapabilecek bir sistem geliştiriyor. 28nm sürecindeki sistem 2021 yılının sonlarında devreye girecek.
ABD ambargosu, pandeminin merkezinde olması ve yenilik geliştirmekte başarılı olamaması Çinli HSMC dökümcüsünün ipini çekti. İflas eden firma eyalet yönetimine devredildi.
ABD’nin kendi teknolojisini kullanan yabancı firmalara da Huawei ile ticaret için kota koyması sonrasında dev firmalar yavaş yavaş üretimi Çin’den kaydırıyor.
Koronavirüs salgını nedeniyle bir nevi canının derdine düşen Çinli müşteriler ülkedeki akıllı telefon satışlarının keskin bir şekilde düşmesine neden oluyor.
VIA lisansları temel alınarak geliştirilen KiaXian işlemcileri normalde sunucu tarafında kullanılıyordu. Şimdi geliştirici kartı üzerinde son kullanıcılara da sunulmaya başladı.
Batılı teknoloji devleri ticaret savaşının ciddileşmesi nedeniyle sıkıntıya girmemek için üretimin bir kısmını Çin dışına taşımaya hazırlanıyor. HP, Dell, Amazon ve Microsoft bunlar arasında.
Elektronik ürünlerde kullanılan nadir elementlerin çıkarılmasının yüzde 97’sini elinde tutan Çin bunu bir koz olarak kullanabilir. Nadir element tedariğinde ABD’ye öncelik iptal edilebilir.
MacBook ve iPad tedariğindeki en büyük paya sahip olan Pegatron üretim tesislerini Çin’den Endonezya’ya kaydırma kararı aldı. Foxconn da Hindistan’a yatırım yapıyor.
Çin siber güvenlik kurumu zararlı olduğunu tespit ettiği 8000 civarında uygulamayı mağazalardan kaldırttı. Bunlar genelde kişisel veri çalan sahte uygulamalardan oluşuyor.
Çin Halk Cumhuriyeti'nde, dijital para sektörüne karşı uygulanan yaptırımlar gün geçtikçe artıyor. Bu olumsuz yaptırımlar, WeChat Pay ve Alipay gibi dünyaca ünlü ödeme platformları da etkiledi.
2015 yılından bu yana 5G altyapıları için yoğun bir çalışma içerisine giren Çin, devasa bir ağ kurmuş durumda. Diğer ülkelerin buna yetişmesi için yıllar gerekiyor.
Akıllı telefon pazarında değişim döngüsünün uzaması ve üst seviye telefonlara düşen ilgi TSMC’yi de doğrudan etkiliyor. Firma mobil tarafta gelir beklentisini düşürdü.
Artan fiyatlar ve tüketicilerin daha uzun sürelerde telefon değiştirmesi alışkanlığı dünyanın en büyük akıllı telefon pazarı olan Çin’i de durgunluğa itiyor.
İşportacıların bile artık QR kod üzerinden mobil ödeme alabildiği Çin’de dolandırıcılık ve kara para aklama olayları büyümeye başladı. Hükümet de konuya el attı.
Ülkenizdeki e-ticaret platformlarında pahalı bulduğunuz bir ürünün daha ucuzunu bulmak için baktığınız ilk yer neresi? Elbette Çin. Bu ilgi ülkedeki e-ticaret hacmini patlattı.
Teknoloji dünyasında lider ülke olabilmek için adeta para akıtan Çin, ekran üretimi konusunda hızlı büyüyor. Ülkede üretime yapılan yatırım 120 milyar dolara ulaştı.
Elektrikli araç sektörüne girmeye çalışan firmalardan birisi olan Çin'li LeEco, bu isteğini gerçekleştirme yolunda önemli bir adım attı. Firma, Çin'deki elektrikli araç fabrikasının inşasına başladı.
Uzun yıllardır üzerinde çalışılan ve milyonlarca dolar para harcanan Çin’in yükseltilmiş otobüs projesi hayal kırıklığına doğru gidiyor. Projeye sahip çıkan yok.
Bugüne kadar yarı iletken sektöründe küçük çaplı varlık gösterebilen Çin, artık üst perdeden sektöre giriş yapmanın planlarını hazırlıyor. Planların odağında milyarder Zhao Weigou yer alıyor.