Anlık Bildirim

Yapay Güneş teknolojisinde büyük gelişme: 70 milyon dereceye ulaşıldı

Çin'de üretilen ve nükleer füzyon reaksiyonundan güç alan Yapay Güneş teknolojisi, 20 dakika boyunca gerçek Güneş'e kıyasla 5 kat daha fazla sıcaklık üretmeyi başardı.

Çin'de üretilen Yapay Güneş 70 milyon derece sıcaklığa ulaştı Tam Boyutta Gör

Çin’de geliştirilen Yapay Güneş teknolojisi, son gerçekleştirilen testlerde Güneş’ten beş kat daha fazla sıcaklık üretmeyi başardı.

Xinhua Haber Ajansı tarafından bildirilenlere göre, ısıtma sistemini daha sıcak ve dayanıklı hale getirmek için nükleer füzyon reaktör tesisi Experiential Advanced Superconducting Tokamak’da (EAST) çalışmalar yürüten araştırmacılar, Güneş içinde doğal olarak meydana gelen tepkileri taklit ederek ''sınırsız temiz enerji'' oluşturmayı planlıyor.

Testler Haziran ayına kadar sürecek

Yakıt olarak hidrojen, döteryum gazları kullanan tesis gerçek güneşe güç veren nükleer füzyon reaksiyonunu taklit ettiği için "Yapay Güneş" olarak adlandırılıyor. Bununla birlikte araştırmacılar, Güneş’in 15 milyon derecelik sıcaklığına kıyasla "Yapay Güneşi" 70 milyon derecede 17 dakika 36 saniye boyunca çalıştırmayı başardılar.

Çin Bilimler Akademisi Plazma Fiziği Enstitüsü'nde araştırmacı olan Gong Xianzu, "Son operasyon, bir füzyon reaktörünün çalıştırılmasına yönelik sağlam bir bilimsel ve deneysel temel oluşturuyor'' sözlerini dile getirdi.

Çin hükümeti tarafından 701 milyon Euro bütçe ile yürütülen yeni teknolojinin Aralık ayında başlayan denemeleri Haziran ayına kadar devam edecek. Bununla birlikte araştırmacılar Yapay Güneş’in sıcaklığını 100 milyon derecenin üzerinde tutmak ve uzun süre istikrarlı bir seviyede çalışması için testler gerçekleştirecek.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6733 kez okundu.
27 kişi, toplam 34 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
güneş enerji, Popüler Bilim
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim