Anlık Bildirim

Çin'in Pekin kentinde sürücüsüz 'robotaksi' hizmeti başladı

Pekin'deki Shougang Park bölgesinde hizmete giren sürücüsüz taksiler bu alandaki kullanıcıları gitmek istedikleri noktaya insan müdahalesi olmadan ulaştıracak.

Çin'in Pekin kentinde sürücüsüz 'robotaksi' hizmeti başladı Tam Boyutta Gör

Sürücüsüz araç teknolojileri denince ilk akla gelen isimlerden biri Tesla olabilir fakat Çinli Baidu da bu alanda ciddi çalışmalar yürüten şirketlerden biri. Hatta şirket kısa süre önce bu konudaki en büyük adımlardan birini atarak Pekin'de tamamen sürücüsüz taksi hizmetini başlattı.

Apollo Go Robotaxi adı verilen servis ilk etapta Pekin'deki Shougang Park adı verilen bir bölgede hizmet verecek. İçinde sürücü bulunmayan robotaksiler kullanıcıları bu bölgedeki spor salonları, çalışma alanları, kafeler ve otellere ulaştıracak. Pekin'deki bu bölge aynı zamanda 2022 Pekin Kış Olimpiyatları'nda da kullanılacak. Baidu'nun sürücüsüz araçları da bu esnada sporcuları ve diğer görevlilerin ulaşımında görev alacak.

Peki sistem nasıl çalışıyor? Kullanıcılar akıllı telefonlarındaki Apollo Go uygulamasına girerek kendilerine en yakın sürücüsüz taksiyi buluyor. Söz konusu uygulamada aracın daha kolay fark edilebilmesi için uzaktan korna çalma özelliği de bulunuyor. Araca ulaştıklarında kapıları açabilmek için bir QR kod ve koronavirüs önlemleri kapsamında sağlık kodu okutmaları gerekiyor.

Çin'in Pekin kentinde sürücüsüz 'robotaksi' hizmeti başladı Tam Boyutta Gör

Kullanıcılar otomobilin içine girdiklerinde 'yolculuğa başla' düğmesine tıklayarak süreci başlatıyor. Sürücüsüz taksi hareket etmeden önce kapıların kapandığından ve yolcuların emniyet kemerlerinin takılı olduğundan emin oluyor. Herhangi bir sorun algılamadığında da yolcuları gitmek istedikleri noktaya herhangi bir insan müdahalesi olmadan ulaştırıyor.

Bu noktada Baidu'nun güvenlik konusunu tamamen elden bırakmadığını belirtelim. Zira araçlarda herhangi bir sürücü bulunmasa da kontrolün ele alınmasını gerektiren acil durumlarda 5G uzaktan sürüş servisi devreye giriyor ve bu noktadan sonra otomobilin kontrolü onu uzaktan yönlendiren görevliye geçmiş oluyor.

Baidu'nun başkan yardımcısı Yunpeng Wang'ın konuyla ilgili açıklamaları şöyle: "Sürücüsüz servislerin hizmete girmesi otonom araçların ticarileşmesi için vazgeçilmez bir adım. Bugün Pekin'de, ancak uzun bir süre boyunca birçok şehirde sayısız ölçeklenebilir sürücüsüz test gerçekleştirdikten sonra elde ettiğimiz birikimle tamamen sürücüsüz robotaksi hizmetlerini halka açıyoruz."

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim