Anlık Bildirim

Çinli SMIC, dünyanın en büyük üçüncü yarı iletken üreticisi oldu

Yarı iletken üreticileri arasındaki kıyasıya mücadele sürüyor. TSMC halihazırda küresel ölçekte tartışmasız liderken Çin'in en büyük yonga üreticisi SMIC, üçüncü sırada yer alıyor.

Piyasa araştırma şirketi Counterpoint Research tarafından paylaşılan yeni bir rapora göre Çin'in en büyük yonga üreticisi SMIC, ilk çeyrekte gelir açısından dünyanın en büyük üçüncü yarı iletken üreticisi oldu. SMIC, özellikle Huawei ile yakın ilişkisi ve Kirin yongalarının üreticisi olmasıyla son yıllarda ön plana çıkıyor.

SMIC'te yüzler gülüyor

Counterpoint raporuna göre SMIC (Semiconductor Manufacturing International Co.) geçen yıl aynı dönemde yüzde 5 olan pazar payını ilk çeyrekte yüzde 6'ya yükseltmeyi başardı. SMIC, bu yükselişiyle GlobalFoundries ve Tayvanlı UMC’yi (United Microelectronics Corporation) geride bıraktı.

Çinli SMIC, dünyanın en büyük üçüncü yarı iletken üreticisi oldu Tam Boyutta Gör
Öte yandan listenin ilk iki sırasıyla SMIC arasındaki fark oldukça büyük, hatta ilk iki firmanın kendi aralarındaki fark da uçuk bir seviyede. Uzunca bir süredir dünyanın büyük yarı iletken üreticisi olan TSMC, ilk çeyrekte yüzde 62’lik bir pay tahsis etti. Güney Koreli Samsung Foundry ise yüzde 13 pazar payıyla ikinci sırada.

SMIC tarafından üretilen çipler otomobillerde, akıllı telefonlarda, bilgisayarlarda, IoT teknolojilerinde ve daha birçok alanda kullanılıyor. SMIC, müşterilerin çip stoklaması nedeniyle ilk çeyrek gelirinde bir önceki yıla göre yüzde 19,7 artış yaşayarak kasasına 1,75 milyar dolar koydu. Firmanın gelirlerinin yüzde 80’ini ise Çinli müşteriler oluşturdu.

Çinli SMIC, dünyanın en büyük üçüncü yarı iletken üreticisi oldu Tam Boyutta Gör
Raporlara göre Çin, dünyadaki yarı iletkenlerin yaklaşık yüzde 50'sini tüketiyor. Bu temelde SMIC, ABD’nin yaptırımları altındaki Çin için çok kritik bir öneme sahip. SMIC, 2020'den bu yana ABD yaptırımlarının hedefinde ve Amerikan işletmelerinin SMIC'e satış yapabilmeleri için lisans başvurusunda bulunmaları gerekiyor ve bu da SMIC'in belirli ABD teknolojilerini edinme kabiliyetini kısıtlıyor. Kısıtlamalar dahilinde SMIC’in ASML’den EUV veya artık DUV litografi makineleri alması da yasak.

SMIC’in bantlarında Huawei Pura 70 serisinde kullanılan Kirin 9000 ve 9010 yongaları çıkıyor. Bu yongalar Çin’de 5G desteğiyle birlikte çıkıyor. Ancak ilginç bir şekilde Türkiye’deki versiyonlarda Huawei, 5G desteği sunmuyor. Bu arada SMIC’in bu işlemcileri 7nm sürecinde ürettiğini belirtelim. Son olarak ise firmanın, yakın bir zamanda 5nm üretimine de başladığı bildirildi.

Kaynakça https://www.cnbc.com/2024/05/23/chinas-smic-is-now-worlds-third-largest-chip-foundry-counterpoint.html https://www.counterpointresearch.com/insights/global-foundry-industry-in-q1-2024/ Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim