Anlık Bildirim

Covid-19 takibi için farklı bir yöntem: Kanalizasyon analizi

Atık suların takibi yapılarak organik olarak virüsün yoğunluğu takip ediliyor. ABD'de yaygın şekilde kullanılan bu sistemin Türkiye'de pilot çalışmaları sürüyor.

Covid-19 ile mücadele için atık sular analiz ediliyor Tam Boyutta Gör

ABD’li girişim BioBot Analytics, Covid-19’un takibi için ilginç bir yöntem kullanıyor. Şehir kanalizasyonlarından örnekler alarak bölgelerdeki Covid-19 pozitiflik durumunu takip ediyor. Bu yöntem sayesinde Covid-19 taşıyan ancak test yaptırmayan kişiler de dahil olmak üzere şehir sakinlerinin tamamını kapsayan analizler yapıldığı için bölgeler arasındaki vaka potansiyeli erkenden belirlenebiliyor.

Biobot Analytics'in CEO'su ve kurucu ortağı Mariana Matus, atık su analiz yönteminin oldukça etkili olduğunun altını çizdi ve “Tuvaletler organik veriye ulaşmanın en kolay yolu” açıklamasını yaptı.

Biobot Analytics, 25 eyalette 138 farklı bölgede kanalizasyon sularını inceliyor. Elde edilen veriler, vaka sayılarının kontrol altına alınması için kullanılıyor. Örneğin vaka yoğunluğunun olduğu bölgelerde hastane ihtiyacı artacağı düşünülerek sağlık altyapısı güçlendiriliyor.

Atık su analizleri sonucuna göre Boston ve New York eyaletlerinde salgının zirve noktayı atlattığı sonucuna ulaşıldı. Ohio, Utah, Florida gibi büyük eyaletlerde ise henüz zirve noktaya ulaşmadı. Bu veriler sonucunda bu eyaletlerdeki sağlık altyapısı güçlendirildi. Şirket yetkilileri Boston’daki düşüşte bu analizlerin etkili olduğu söylüyor. ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi, atık suları analiz etmek için çalışan tesis sayısının yetersiz olduğunu ve 500 yeni tesis daha kurulacağını söyledi. Bu sayede salgının mahalle mahalle takibi yapılabilecek.

Sistemin çalışma şekli hakkında bilgi veren Houston şehrinin çevre bilimi sorumlusu Dr. Loren Hopkins şunları söyledi:

“Bir mahalleden aldığımız verilerde buradaki vakaların yüksek seyirde olduğunu gördük. Bu bölge için özel önlemler aldık. Burada testleri artırdık, temizlik malzemeleri dağıttık ve aşı çalışmalarını yoğunlaştırdık. Kısa süre içinde bu mahalle yüksek riskli bölge olmaktan çıktı. Houston, bu yöntemin ne kadar etkili olduğunun bir örneği.”

Türkiye’de de 25 ilde kanalizasyondan virüs takibi yapılıyor

Covid-19 ile mücadele için atık sular analiz ediliyor Tam Boyutta Gör

Türkiye’de atık sularda Covid-19 analizi için Atık Sularda Sars-Cov-2 Ölçümü isimli pilot çalışma yürütülüyor. Haziran 2020’den bu yana 22 şehirdeki bazı bölgelerde veriler inceleniyor. Bu veriler covid19.tarimorman.gov.tr adresi üzerinden halka açık şekilde paylaşılıyor.

Sitedeki verilere baktığımızda İstanbul’daki verilerin 12 Aralık’a, Türkiye genelindeki son ölçümlerin ise 26 Kasım’a ait olduğu görülüyor.

Covid-19 ile mücadele için atık sular analiz ediliyor Tam Boyutta Gör

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim