Anlık Bildirim

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, Elon Musk'ı dolandırıcılıkla suçluyor

Tesla CEO'su Elon Musk'ın, Tesla'nın borsadan çekilmesi konusunda attığı tweet'ler dolandırıcılık suçlamasına neden oldu. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, Musk'a dava açtı.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, Elon Musk'ı dolandırıcılıkla suçluyor Tam Boyutta Gör
 

Tesla CEO'su Elon Musk, geçtiğimiz ayın başında attığı tweet'ler ile Tesla'yı borsadan çekerek özel bir işletmeye dönüştürmek istediğini dile getirmişti. Özel bir işletmeye dönme sürecinde Tesla hisselerinin 420 dolardan satın alınacağını belirten Musk, satın alma işlemi için gerekli finansmanın sağlandığını da Twitter'dan duyurmuştu. Musk'ın tweet'i attığı dakikalarda 340 dolar değerinde olan Tesla hisseleri, 420 dolarlık değer beklentisi karşısında çok kısa bir süre içinde yüzde 10'un üstünde değer kazanmış ve 376 dolar değerine ulaşmıştı.


Soruşturmanın ardından dava açıldı 

Elon Musk attığı bu tweet'le birkaç saat içinde şirketin piyasa değerini birkaç milyar dolar artırsa da bu tweet'ler ilerleyen dönemlerde Musk için can sıkıcı bir hal almaya başladı. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu(SEC), tweet'ler hakkında soruşturma başlatırken Musk'ın, Tesla'nın hisse değerini manipüle etmek amacıyla söz konusu tweet'leri atmış olabileceğini belirtmişti. Soruşturma sürecini tamamlayan şimdi işi bir adım daha ileriye taşıdı. Musk aleyhine dava açan SEC, Musk'ı dolandırıcılıkla suçluyor.


Manhattan'daki bir federal mahkemede açılan davada SEC, Musk'ın yanlış ve yanıltıcı ifadeler kullanarak Tesla'nın hisse değerini ciddi oranda etkilediği ve yatırımcılara zarar verdiğini vurguluyor. Dava dosyasına göre SEC, Musk'ın bunu bilinçli yapmamış olması halinde bile cezalandırılması gerektiğini düşünüyor zira SEC'e göre Musk, Tesla hisselerinin 420 dolardan satın alınacağına dair ciddi bir dayanağa sahip değildi.


Musk ise daha önce yapmış olduğu açıklamalarında 420 dolar değerinin rastgele olmadığını dile getirmişti. Tweet'leri atarken Tesla'nın kapanış anındaki hisse değerinin üstüne yüzde 20 prim eklediğini belirten Musk, özel işletmeye geçişte yüzde 20'nin standart bir prim olduğunu düşünmüştü. Yüzde 20'lik primin eklenmesinin ardından 419 dolar değerini bulan Musk daha sonra ise kız arkadaşının komik bulacağını düşünerek bu değeri ABD'de esrarla anılan 420 sayısına yuvarladığını dile getirmişti. 


Tesla'daki görevini bırakmak zorunda kalabilir 

Musk'ın 420 dolar değerini belirlerken kullandığı yöntem pek mantıklı görünmese de konuyla ilgili nihai kararı federal mahkeme verecek. SEC, Elon Musk'ın Borsa Kanunu'nun 12.maddesi uyarınca artık halka açık herhangi bir şirkette çalışmasının yasaklanmasını istiyor. Mahkeme SEC'in talebini kabul ederse Musk, Tesla'daki görevini bırakmak zorunda kalacak.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim