Anlık Bildirim

"Uçan Araba" geliştirmek isteyen Uber, NASA mühendisini işe aldı

Uçan araba hayalini sadece 10 yıl içerisinde gerçeğe dönüştürmek isteyen ulaşım şebekesi servisi Uber, projesine liderlik etmek için deneyimli NASA mühendisini bünyesine kattı.
Kişisel taksi servisleriyle taksicilerin korkulu rüyası haline gelen Uber, sürücüsüz araçlara yaptığı yatırımların ardından şimdi de yüzyıllık konsept "uçan araba" hayalini gerçeğe dönüştürmek için harekete geçti. İlk kez geçtiğimiz Ekim ayında bir uçan araba projelerinin olduğunu açıklayan şirket, şimdiyse işi biraz daha ileriye götürüp deneyimli bir NASA mühendisini projeye liderlik etmesi için transfer etti.


Bloomberg'den Brad Stone'un bildirdiği habere göre, Uber'in işe aldığı Mark Moore isimli mühendis hayatının tam 30 yılını NASA'da bir uçak mühendisi olarak geçirmiş. Bu 30 yıl boyunca uçan araba fikrini gerçeğe dönüştürmenin hayallerini kuran Moore, öyle ki Google kurucusu Larry Page'i bile kendisine gönderdiği yazılarla etkilemeyi başarmış ve ardından Page'in "uçan araba" fikrine milyonlarca dolar yatırım yapmasını sağlamış. Tabi sonrasında bu ikili önlerindeki engeller nedeniyle pek de fazla yol kat edemeyip vazgeçmek zorunda kalmışlar. Ancak şimdilerde Mark Moore, yine aynı fikri hayata geçirmek için Google'ın rakiplerinden biri olan Uber'e katılıyor.

Uber'in "uçan arabası" pek de hayallerinizdeki gibi değil

Uber'in 10 yıl içerisinde hayata geçirmeyi planladığı Uber Elevate isimli "kişisel hava aracı" aslında hayallerimizdeki uçan arabalara değil de daha çok normal, küçük bir uçağa benziyor. Saatte 240 kilometre hıza ulaşacağı söylenen aracın birden fazla yolcuyu tam 160 kilometre boyunca hiç durmadan taşıyabileceği belirtiliyor. Uber ayrıca normal bir arabayla yaklaşık 2 saat süren San Jose-San Francisco yolculuğunun(arabayla 90 kilometre) "uçan arabalarla" beraber 15 dakikaya kadar ineceğini de ekliyor.
Tanıtım yazısında belirtilen diğer detaylara göre Uber Elevate dikey bir şekilde havalanıp yine dikey bir şekilde iniş yapacak. Sabit kanatlar ve pervaneler yardımıyla uçacak olan araç çok hafif bir şekilde dizayn edilecek ve inanılmaz sessiz bir şekilde çalışacak. Yolcuların kulaklık takmaları gerekmeyeceğini belirten şirket, Uber Elevate'in normal bir helikopterden 15 desibel daha sessiz olacağını söylüyor.

Elektrikli ve otonom

Uber'in geliştireceği bir uçan arabanın elbette otonom teknolojilere sahip olmaması beklenemez. Tamamiyle otonom şekilde dizayn edilecek olan Uber Elevate yolcularını bir pilota ihtiyaç duymaksızın taşıyabilecek; ancak Uber yine de ilk yıllarda her bir uçan arabanın içerisine güvenlik amaçlı bir de pilot yerleştirileceğini belirtiyor. Şirket, otonom teknolojilerinin bu alanda kendilerini kanıtlamasıyla beraber zamanla pilotlara da ihtiyaç kalmayacağını düşünüyor.

Uber Elevate'e günümüzdeki en yakın teknolojinin helikopterler olduğunu belirten Uber, buna karşın helikopterlerin verimsiz ve gürültülü bir şekilde çalıştığını, doğayı kirlettiğini ve geniş kitleler tarafından kullanılabilmesi için de fazla pahalı olduğunu söylüyor. Tamamiyle elektrikten gücünü alacak olan Uber Elevate ise hem sessiz, hem doğa dostu hem de çok daha ulaşılabilir olacak.
Uber'in resmi internet sitesi üzerinden yayınladığı uzun tanıtım yazısına buraya tıklayıp ulaşabilirsiniz. Şirket her ne kadar oldukça etkileyici bir proje hazırlamış olsa da projenin belirtildiği gibi 2026-2027 yılında hayata geçmesi(en azından geniş bir kitleye yayılması) açıkçası şu anda çok da olası görünmüyor. Bakalım Uber, deneyimli mühendis Mark Moore'un da aralarına katılmasıyla beraber önündeki engelleri aşıp insanlığın yüzyıllardır hayalini kurduğu bir konsepti gerçeğe dönüştürebilecek mi.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim