Anlık Bildirim

SpaceX roketlerinde kronik bozukluk mu var? Federal müfettişlerden şok iddia

ABD Sayıştayından federal yetkililer, Falcon 9 roketlerinin motorlarında bazı bozukluklar tespit etti. Yetkililer, roketlerin insan taşımak için güvenli olmadığını düşünüyor.
Yaklaşık 4.5 aylık aranın ardından nihayet geçtiğimiz ay tekrar Falcon 9 uçuşlara geri dönen SpaceX, tam da her şey normale döndü derken şimdi de başka bir problemle karşı karşıya kaldı. Bugün Wall Street Journal'da yayınlanan habere göre, ABD Sayıştayından (GAO) federal yetkililer Falcon 9 roketlerinde kullanılan Merlin motorlarında bazı hatalar tespit etti.

Federal yetkililer yayınladıkları raporda bu bozukluk için "İtki sistemlerindeki hayati bileşenlerde ortaya çıkan çatlaklıklar" ifadelerini kullanırken, roket motorlarına yakıt pompalayan bileşenlerin bozukluklara meyilli olduğu ve turbofanlarda kullanılan bıçaklarda bazı çatlaklıkların tespit edildiği sözlerine yer verildi.


"Astronot taşımak için güvenli değil"

Falcon 9 roketlerinin bu haliyle uzaya astronot taşımak için yeterli güvenliğe sahip olmadığını düşünen yetkililer, SpaceX'in Uzay İstasyonu'na insan taşımaya başlamadan önce sistemlerini tekrar dizayn etmeleri gerektiğini söylüyorlar.

Öte yandan SpaceX de başlarda 2017 olarak açıklanan ilk insanlı uzay görevlerininin geçtiğimiz aylarda 2018'e ertelendiğini açıklamıştı. Ancak federallere göre SpaceX'in bu tahmini bile fazla iyimser, zira devlet yetkilileri ne SpaceX'in ne de Boeing'in 2019'dan önce uzaya insan taşımak için yeterli güvenliğe kavuşamayacağını düşünüyor.


"NASA'yla birlikte bu sorun üzerinde çalışıyoruz"

SpaceX yetkililerinin bugün yayınlanan bu ilginç rapora cevapları da gecikmedi. Türbin bıçaklarındaki bu hata üzerinde bir süredir NASA'yla iş birliği içerisinde çalıştıklarını ifade eden SpaceX sözcüsü John Taylor,"Motorlarımızı bu tarz türbin çatlaklarına karşı dayanıklı olacak şekilde tasarladık; ancak yine de olası hataları önlemek adına bazı modifiye işlemleri yapacağız. SpaceX, NASA'yla beraber Falcon 9 motorlarını güvenli hale getirmek için gerekli işlemleri yapıyor." ifadelerine yer verdi.

Son olarak Falcon 9 motorlarında tespit edilen bu bozukluğun 25 Haziran 2015 veya 1 Eylül 2016 patlamalarıyla herhangi bir ilgisi olmadığını söyleyelim. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim