Anlık Bildirim

Dünyanın en büyük pompa depolamalı hidroelektrik santrali Çin’de açıldı

Pompaj depolamalı hidroelektrik santralleri özellikle yenilenebilir enerjiyi destekleyici rolü sayesinde beklentilerin ötesinde bir yaygınlık kazanabilir. Çin'de de önemli bir proje hayata geçti bile.

Dünyanın en büyük pompaj depolamalı HES'i Tam Boyutta Gör

Dünyanın en büyük barajını da yapmayı başaran Çin, dağlık yapısının avantajını iyi kullanarak hemen hemen nükleer santral gücünde 1.87 Milyar dolarlık Hebei Fengning depolama tesisini 8 yıl içinde devreye soktu.

Çin'in yenilenebilir enerji kapasitesi korkunç yüksek seviyeye geldi. Hızla artan enerji ihtiyaçları nedeniyle dünyanın bu alanda en çok yıllık olarak yatırım yapan ülkesi konumuna gelmiş durumda. Ancak yenilenebilir enerjiler yakıt gerektirmese bile çok güvenilir değiller. Bulutlu günler, rüzgarsız geçen hafta ve tabii gece güneş olmadığında ihtiyaç duyulan elektrik gibi problemleri mevcut.

Elektrik de üretildiği gibi anında kullanılması gereken bir mal olduğundan şebekenin çekmemesi için anında devreye giren doğalgaz jeneratör santrallerinden veya güç arttırabilen kömür santrallerinden vazgeçmek kolay değil. Dolayısıyla enerjiyi bir yerde depolamak son derece kritik. Şimdilik Pompaj Depolamalı Hidroelektrik (PDH) santralleri de konunun en verimli çözümü. Bu santrallerde elektrik fazlası var iken alt rezarvuardaki suyu üst rezarvuara elektrik harcayarak pompalar. Elektriğe ihtiyaç anında ise üst rezarvuardan aşağı doğru akmasına izin vererek türbinleri çalıştırır.

Çin'deki projenin toplam anlık gücü 3600 MW olan 12 yön değiştirebilir Fransis Türbinünden oluşuyor. Sistem geçtiğimiz aralık ayında devreye girdi. Tam güçte 10,8 saat boyunca çalışabilen santral, toplamda 40 GW gücünde bir enerjiyi depolayabiliyor. Bu da yaklaşık 4 milyon insanın bir yıllık enerji ihtiyacına tekabül ediyor.

Tabii bu da bir çeşit batarya olduğu için bir kayıp oluşuyor. Hesaplamalara göre enerjinin verimliliği %76 oranında. Tabii bu lityum iyon pillere göre az görünse de bu seviyede 100 yıl ömürlü bir batarya yapmanın bedeli bu. Çin ise burada durmayacak. 2025 sonuna kadar 62 GW, 2030 yılında ise 112 GW enerji depolama kapasitesine ulaşmayı planlıyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim