Anlık Bildirim

16GB HBM 2 bellek ve 1TB/s bant genişliği: İşte Nvidia Pascal

Gelecek yıl grafik kartları konusunda sıkı bir rekabet yaşayacağız. AMD'nin iddialı teknolojilerine karşı Nvidia 16GB HBM 2 bellek ve 1TB/s bant genişliği ile cevap verecek.

Nvidia'nın gelecek yıl piyasaya sürmeye hazırlandığı Pascal grafik kartı mimarisi son kullanıcı tarafında neler sunacak merakla bekleniyor. Nvidia, Çin'de gerçekleştirdiği bir etkinlikte yeni mimari ile ilgili detayları paylaştı.

Bilindiği gibi Nvidia, yeni ekran kartı mimarisinde HBM 2 bellek teknolojisini  kullanacak. Bu yıl sadece AMD ekran kartlarında yer alan ilk nesil HBM teknolojisi hem deneysel hem de sınırlı üretim olduğu için Nvidia biraz uzak kalmıştı. Gelecek yıl firma ilk nesli doğrudan atlayarak ikinci nesle geçiş yapacak. 

HBM 2 teknolojisinde daha fazla katmanın istiflenmesi söz konusu. HBM ile her katmanda en fazla 4Gb bellek miktarı elde edilirken, HBM2 ile her katmana 8Gb bellek miktarı yerleştirilebiliyor. Ayrıca katman sayısı da 4'ten 8'e çıkıyor. Bu değerler 4 Hi ve 8 Hi olarak ifade ediliyor. Nvidia yeni teknolojide 16GB kapasiteli HBM 2 bellekler kullanacak. 

Pascal mimarisinin ilk amiral gemi grafik birimi GP100 adını alacak. 17 milyar transistör sayısı ile GM200 birimini ikiye katlayan GP100 ayrıca DirectX 12 12_1 versiyonunu destekleyecek ve 16nm FinFET süreci ile TSMC tarafından üretilecek. Grafik biriminde 1TB/s bant genişliği olacağı belirtiliyor. 

Nvidia, PCI-e arayüzünden 5 kat daha hızlı olan NV Link özelleştirilmiş iç bağlantı teknolojisini kullanacak. GP100 amiral gemisinde hem PCI-e hem de NV Link formunu taşıyan versiyon seçenekleri yer alacak. 

Pascal mimarisinin Maxwell 2.0 mimarisindeki eleştirilen per çok eksikliği gidereceği tahmin edilirken, nihayet tam olarak DirectX 12 uyumluluğu sunması bekleniyor. Yüksek performans ve enerji verimliliği ile Pascal mimarisi, gelecek yıl Nvidia'nın en büyük silahı olacak. 

Pascal mimarisinin sunduğu avantajlar bunlarla sınırlı değil. Firma kendi laboratuvarlarında 2TB/s bant genişliği ve 32GB HBM 2 bellekler ile deneyler yapıyor. Şimdilik bu üst sınırlara ulaşmak için erken. Nvidia pazardaki benimsenme davranışlarını izleyerek Pascal mimarisinin gelişmiş sürümünü ne zaman piyasaya süreceğine karar verecek. Ayrıca SK Hynix'in HBM 2 üretimindeki kapasitesi de bu kararda etkili olacak. 

AMD'nin yine HBM 2 ve GCN 2.0 mimarisi ile pazardaki payını artırma mücadelesi vereceği bir dönemde Nvidia da Pascal mimarisi ve HBM 2 teknolojisi ile rakibini durdurmaya çalışacak. Tabii ki bu rekabetin son kullanıcıya avantaj olarak yansıyacağını umut ediyoruz. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
9588 kez okundu.
31 kişi, toplam 38 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
nvidia pascal, navidia hbm 2 ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim