Anlık Bildirim

AMD'nin Titan'a cevabı : Fury

Uzun zamandır yeni amiral gemisi ekran kartlarının küçük ipuçlarını paylaşan ve ilgi uyandırmayı başaran AMD, E3 2015 fuarında Fury olarak isimlendirdiği yeni serisini lanse etti. 

Asıl olarak Radeon 300 serisinde yer alan Fury serisi temel aldığı mimari ve yenilikçi bellek teknolojisi ile seriden ayrılıyor. Lansmanda CEO Lisa Su'nun Ultra ayarlarda ve 5K monitörde 45 kare/saniye seviyesinde Fury X ile Tomb Raider oynaması ise güne damga vuran görüntü oldu.

AMD Radeon R9 Fury serisi firmanın yeni nesil Fiji mimarisini temel alıyor. Yüksek performans ve düşük güç tüketimi üzerinde odaklanan Fiji mimarisi AMD'nin en önemli silahı olacak gibi görünüyor. 

Firmanın yaptığı karşılaştırmalarda Radeon R9 Fury X modeli R9 290X modelinde göre watt başına 1.5 kat daha fazla performans sunuyor. Ayrıca kartta 4096 Stream çekirdeği yer alırken, 8.9 milyar adet de transistör bulunuyor. 

Fiji mimarisinin ilk kullanıldığı kart olan Fury ayrıca HBM bellek teknolojisini ilk kullanan ekran kartı olarak da tarihe geçti. AMD ve Hynix tarafından geliştirilen HBM bellek teknolojisi, hücre zarlarının üst üste istiflenmesi ile elde ediliyor. En alt katmanda bir kontrolcünün yer aldığı HBM teknolojisi en iyi performansı en düşük enerji tüketimi değerleriyle elde etmeyi amaçlıyor. 

HBM teknolojisine geçiş nedeniyle Fury serisi yüksek rakamlı GDRR5 değerlerine veda ediyor. AMD kesin rakamlar vermese de 4GB HBM şeklinde bir değer taşıyacağı tahmin ediliyor. Rakamlar küçük gibi görünse de kartı pazarın en iyisi yapmaya aday durumda. 
4096-bitlik veri yoluna sahip olan kart bellek teknolojisi sayesinde yüzde 95'e varan oranda PCB alanı kazanabiliyor. Bu sayede daha kompakt ekran kartlarına da yol açılmış oluyor. Lansmandaki kart 500W güç kaynağı kullanırken, ortalama olarak kartın 275W enerji tüketeceği ve ağır yüklerde 375 W sınırını geçmeyeceği belirtiliyor. 

Fury serisi yine 28nm fabrikasyon süreci ile üretilecek. Serinin entegre kapalı devre sıvı soğutmalı versiyonu radeon R9 Fury X adını alacak. Standart Fury kartında ise hava soğutması yer alacak. 

Aydınlatmalı bir Radeon logosuna sahip olan Fury X modeli 24 Haziran itibariyle 649$ seviyesinden satışa sunulacak. Fury modeli ise 14 Temmuz tarihinde 549$'dan alıcısını bekliyor olacak. Ayrıca çift Fiji birimli Fury X2 modelinin de sonbahar döneminde piyasada olacağı belirtiliyor. 
 
AMD'nin Titan'a cevabı : Fury
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
9495 kez okundu.
46 kişi, toplam 50 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amd
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim