Anlık Bildirim

Nvidia'nın Pascal GP104 grafik birimi ufukta göründü

Nvidia'nın bu yıl piyasaya sürmesini beklediğimiz Pascal grafik mimarisi tabanlı ekran kartlarının testleri başlamış durumda. İlk işaretler Zauba veritabanında ortaya çıktı.

AMD'nin CES 2016 fuarında gerçekleştirdiği Polaris grafik birimi lansmanından sonra, Nvidia'nın Pascal grafik mimarisini ne zaman lanse edeceği merakla beklenmeye başladı. Kapalı kapılar ardında hazırlıklar yoğun bir şekilde sürerken, prototip grafik kartlarının test süreci de devam ediyor. 

Hindistan'ın Zauba nakliyat veri tabanında fark edilen bilgilere göre Nvidia, Pascal tabanlı orta seviye grafik kartlarının testlerine başladı. Listede GP104 grafik mimarisini temel alan bazı ürünlerin test amaçlı Hindistan'a gönderildiği anlaşılıyor. Test ürünlerinde 37.5mm x 37.5mm boyutunda BGA paketi kullanılıyor. 

Pascal mimarisi 16nm fabrikasyon süreci ile TSMC tarafından üretilecek. Bu bakımdan daha küçük zar alanında daha iyi performans ve enerji tasarrufu elde edilebilecek. Listede test paketlerinin 2152 pin barındırdığı görülüyor. GM204 mimarisinde 40mm x 40mm boyutlarındaki paketlerde 1745 pin yer alıyordu. Paket daha küçük olmasına rağmen, üretim süreci sayesinde daha fazla yer açıldığı rahatlıkla görülebiliyor. 

Nvidia'nın Pascal mimarisinde HBM 2 bellek teknolojisini kullanmasına kesin gözüyle bakılırken, GDDR5X teknolojisinin de kendisine yer bulacağı ifade ediliyor. Muhtemelen orta seviye Pascal ekran kartlarında GDDR5X, üst seviye ekran kartlarında ise HBM 2 bellek teknolojisine yer verilecek. 

HBM 2 bellek teknolojisi istifleme yöntemini kullandığı için daha yoğun kapasiteler ve daha yüksek bant genişliklerine ulaşabiliyor. Üst seviye ekran kartlarında 16GB HBM 2 bellek desteğiyle 1TB/s bant genişliğine ulaşılması bekleniyor ancak HBM 2 oldukça maliyetli bir teknoloji. 

Hali hazırdaki GDDR5 üzerinde büyük tasarım değişikliği gerektirmeyen GDDR5X veya GDDR6 bellek teknolojisi ise, hücrelere erişimde artırım sunarak yüksek bant genişliklerine ulaşıyor. 800GBps-1000GBps arasında değişen bant genişliğine sahip teknoloji, HBM 2'ye göre daha düşük maliyetli. Bu maliyet farkını orta ve üst seviye Pascal ekran kartlarında net bir şekilde görebileceğiz. 

Genelde Hindistan'a test için gönderilen ürünlerin piyasaya çıkışı bir kaç ayı bulabiliyor. AMD'nin Polaris tabanlı bazı prototip ürünleri de geçtiğimiz haftalarda Hindistan'a gönderilmişti. Bu bakımdan her iki firmanın da birbirine yakın dönemlerde kartlarını piyasaya süreceği düşünülüyor.  
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
7343 kez okundu.
11 kişi, toplam 14 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
nvidia, nvidia pascal ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim