Anlık Bildirim

Elektrikli araçlar bahsedildiği kadar temiz mi?

Elektrikli araçlardan bahsedilirken "sıfır emisyonlu" tanımı kullanılıyor. Aracın kendisinin emisyon salımı yapmadığı doğru, fakat kullanıldığı ülkenin elektrik enerjisini nasıl sağladığı da önemli.

Elektrikli araçlar bahsedildiği kadar temiz mi? Tam Boyutta Gör

Gün geçtikçe daha da popüler hale gelen elektrikli araçlar, küresel ısınmayla mücadelede en etkili silahlardan biri olarak görülüyor. Ancak yapılan araştırmalar, bu silahın etkisinin bölgeden bölgeye değiştiğini ortaya koyuyor.

Reuters'ın paylaştığı bir araştırmaya göre, elektrikli araçlar bazı ülkelerde benzinli araçlardan daha fazla kirliliğe neden oluyor. Gaz salımı olmayan bir aracın havayı nasıl kirlettiğini soracak olursanız da, bu araçların kullandığı elektriğin nasıl üretildiğine bakmak gerekiyor. Bu, aslında başından beri çok tartışılan bir konu ama haberimize konu olan araştırma, elektrikli araçların ne kadar etkili olduğunu ülke bazında ele almış.

Verilere göre, elektrikli araç satışlarının hızla yükseldiği Avrupa göz önüne alındığında, Polonya ve Kosova'da şebekelerin çok fazla kömüre bağlı olması nedeniyle elektrikli araçlar daha fazla karbon emisyonuna neden oluyor.

Elektrikli araçlar bahsedildiği kadar temiz mi?

Araştırmada yer verilen diğer ülkelerde ise durum bundan biraz daha iyi. Bu konudaki en iyi ülke, nükleer ve hidroelektrik santrallerinden güç alan İsviçre. Söz konusu ülkede elektrikli araçlar benzinli muadillerine göre yüzde 100 oranında karbon tasarrufu sağlıyor. Bu oran Norveç'te yüzde 98, Fransa'da yüzde 96, İsveç'te yüzde 95 ve Avusturya'da yüzde 93 olarak açıklanmış.

Benzinli araç yerine elektrikli araç kullanımından sağlanan karbon tasarrufu oranı Sırbistan'da yüzde 15, Estonya'da yüzde 35 ve Hollanda'da yüzde 37 seviyesinde. Kaynakların yenilenebilir enerji ve kömür karışımından oluştuğu Almanya'da ise bir elektrikli araç kullanıcısının sağladığı sera gazı tasarrufu yüzde 55 seviyesinde.

Elektrikli araçlar bahsedildiği kadar temiz mi? Tam Boyutta Gör

Rapora göre, Almanya ve İspanya gibi güneş ve rüzgar enerjisine büyük yatırım yapan ülkelerde, yenilenebilir enerji depolama eksikliği nedeniyle elektrikli araçların şarj edildiği zaman aralığı da büyük önem kazanıyor. Örneğin, elektrikli aracı güneş ve rüzgarın daha yoğun olduğu öğleden sonra şarj etmek, şebekelerin kömürle beslenme olasılığının daha yüksek olduğu geceye göre yüzde 16 - 18 daha fazla karbon tasarrufu sağlıyor.

Sonuç olarak, elektrikli araçların iklim değişikliği konusunda fark yarattığı bir gerçek. Ancak, gerçek etkinin sağlanması için elektrik üretiminin de karbondan arınması ve yenilenebilir enerji depolamada daha iyi çözümler bulunması gerekiyor. Birçok Avrupa ülkesinde bu sorunlar tam anlamıyla giderilebilmiş değil.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Editörün Seçimi Yorum
Güneş panellerinin kullanımının artması lazım. Hiçbir çalışma göremedim bu konu ile ilgili. Dünyada o kadar boş arazi var. Eğer ki gerçekten yapılmak istenen şe...
Yorumu gör »
dfk24
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
8002 kez okundu.
17 kişi, toplam 17 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
elektrikli araçlar, karbon salımı ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim