Anlık Bildirim

Everest Dağı hızla buzul kaybediyor

Yeni bir araştırma, Everest Dağı'nın South Col bölgesindeki buzulların hızla eridiğini gösteriyor. Buzul, son 25 yılda 55 metre kalınlık kaybetti.               

Everest Dağı hızla buzul kaybediyor Tam Boyutta Gör

Küresel ısınma gezegenimizin her noktasında bir şekilde kendini hissettiriyor. Gerçekleştirilen yeni bir çalışmada, Everest Dağı'nın zirvesine yakın bir bölge olan South Col Buzulu'nda her yıl onlarca yıllık erime gerçekleştiği sonucunu ortaya çıkardı. Bilim insanları, bu yüzyılın ortalarında buzulun tamamen ortadan kalabileceğini söyledi.

Çığ düşmesi artabilir, kıtlık yaşanabilir

Maine Üniversitesi araştırmacıları liderliğinde yürütülen çalışmada, deniz seviyesinden yaklaşık 7900 metre yükseklikte ve dünyanın en yüksek dağının zirvesinin bir kilometre altında yer alan South Col'da buzulun hızla eridiği tespit edildi.

Yapılan incelemeler sonucunda buzulun son 25 yılda yaklaşık 55 metre kalınlık kaybettiği belirlendi. Araştırmacılar, buzulun oluşma hızına oranla erime hızının 80 kat daha yüksek olduğunu söylüyorlar. Ayrıca özellikle 1990'ların sonlarından itibaren bu erime hızının arttığı da belirtiliyor.

Everest Dağı hızla buzul kaybediyor Tam Boyutta Gör

Küresel ısınmaya dikkat çeken araştırmacılar, artan sıcaklıklarla birlikte buzulun üzerinde yer alan kar örtüsünün hızla katıdan buhara dönüşerek süblimleşmesinin, mevcut buzulun erimesinde önemli bir rol aldığını belirtti. Buzul daha fazla güneşe maruz kaldığından erimesi de hızlanıyor.

Artan sıcaklıkların yanı sıra bu kadar karın hızla kaybolmasının nedenleri olarak azalan bağıl nem ve daha güçlü esen rüzgarlara dikkat çekiliyor.

Bir milyardan fazla insanın içme suyu ihtiyacını karşıladığı bölgedeki buzulların hızla erimesi gelecekte birçok problemi de beraberinde getirecek. Ayrıca buzullardan beslenen nehirlerle tarım alanlarını sulayan çiftçiler de bu durumdan olumsuz etkilenecek. Araştırmacılar, tüm bunlarla birlikte bölgede daha sık çığ düşmesi yaşanabileceğini belirtti.

Kaynakça https://www.sciencealert.com/study-shows-the-climate-crisis-changing-the-highest-heights-around-mount-everest https://umaine.edu/news/blog/2022/02/03/human-induced-climate-change-impacts-the-highest-reaches-of-the-planet-mount-everest/ Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim