Anlık Bildirim

Ford, Türkiye'de üretilen Transit Connect'lerin konu olduğu 1,3 milyar dolarlık vergi cezasıyla karşı karşıya kalabilir

Avrupa'dan ithal edilen hafif ticari araçlara yönelik yüksek vergi yüzünden Türkiye'de ürettiği Transit Connect'leri binek olarak ABD'ye sokup ticariye çeviren Ford büyük bir yaptırımla karşı karşıya.

Ford, Türkiye'de üretilen Transit Connect'lerin konu olduğu 1,3 milyar dolarlık vergi cezasıyla karşı karşıya kalabilir

Ford, bir dönem Türkiye'de üretilip ABD'ye gönderilen Transit Connect araçların ithalat vergileri konusunda uzun süredir devam eden anlaşmazlık nedeniyle 1,3 milyar doları bulabilecek büyük bir cezayla karşı karşıya olabilir.

Yapılan açıklamaya göre, Türkiye'den ABD'ye gönderilen Transit Connect'ler binek araç olarak ülkeye girdikten sonra arka koltukları ve camları sökülüp panelvana dönüştürülüyordu. Bu sayede Avrupa'dan ithal edilen panelvan araçlara yönelik yüzde 25 vergi yerine yüzde 2,5'luk binek araç vergisi ödeniyordu.

Ancak ABD Gümrük ve Sınır Muhafaza birimi 2013 yılında kararını değiştirdi ve ülkeye giren tüm Transit Connect'lerin yüzde 25 oranında vergilendirilmiş olması gerektiğini belirtti. Ford bu karara mahkeme yoluyla karşı çıksa da uzun süren hukuki savaşı geçtiğimiz yıl kaybetti ve geçmiş ithalatlara yönelik borçlu olduğu vergileri faiziyle birlikte ödedi.

Gelen haberlere göre iş bununla sınırlı kalmayacak. Ford'dan yapılan açıklamada Gümrük ve Sınır Muhafaza'nın şu anda 181 milyon dolarlık ek vergi talep ettiği ve 652 milyon ila 1,3 milyar dolar arasında para cezası talep etmeyi düşündüğü belirtildi. Ford ise Transit Connect programının uzun süredir devam eden vergi tarifelerine uygun olarak tasarlandığını ve uygulandığını belirterek ek vergi ve cezaya itiraz edeceklerini açıkladı.

Yüksek verginin nedeni 60'lı yıllara dayanıyor

ABD'de Avrupa'dan ithal edilen hafif ticari araçlara bu denli yüksek vergi uygulanmasının sebebi 1960'lı yıllara dayanıyor. Fransa ve Almanya'nın ABD'den ithal edilen tavuklara vergi getirmesi sonrası cevap olarak hafif ticari araçların da dahil olduğu ithal ürünlere "chicken tax" olarak da bilinen yüzde 25 vergi getiriliyor. Üstelik bu vergi hala uygulanıyor.

Ford da bu yüksek vergiden kaçınmak için ülkemizde ürettiği Transit Connect'leri arkaya koltuk ve emniyet kemeri koyarak binek araç olarak ABD'ye gönderiyor, orada araçların camları kapatılıp koltukları kaldırılarak ticariye dönüştürülüyordu. Şirket şimdi bu sebeple büyük bir cezayla karşı karşıya kalacak gibi görünüyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
26688 kez okundu.
12 kişi, toplam 12 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
vergi, ceza ve
2 etiket daha dolar transit connect
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim