Anlık Bildirim

Pandeminin en çok zarar verdiği grup olarak "kayıp öğrenci kuşağı"

Aşının bulunmasıyla birlikte gelişmiş birçok ülke tekrar yüz yüze eğitime dönüyor. Ancak dünyanın birçok yerindeki gelişmemiş ülkelerde çocuklar yakın zamanda eğitimlerine dönemeyecek.

Covid-19 yüzünden okullara dönemeyen çocuklar Tam Boyutta Gör

Bugün yayınlanan bir rapora göre, yüz milyonlarca çocuğun eğitimi hem Covid-19 hem de iklim krizi yüzünden eşi benzeri görülmemiş bir şekilde tehdit altında. Save the Children'a göre dünyanın birçok yerinde okullar yaz tatilinden sonra açılmaya hazırlanırken Sahra altı Afrika'da bulunan çoğu ülkelerin dörtte birinin okul sistemi çökmek üzere. 

Birleşmiş Milletler'e göre tarihte ilk kez salgın sırasında yaklaşık 1,5 milyar çocuğun okula gitmediği ve en az üçte birinin uzaktan eğitime erişemediği tahmin ediliyor. Şimdi gelişmekte olan ülkelerin çoğunda çocuklar aşırı yoksulluk, Covid-19, iklim krizi ve topluluklar arası şiddet gibi birbiriyle ilişkili krizlerin bir kombinasyonuyla karşı karşıya olduğu için bu çocuklara "kayıp öğrenci kuşağı" deniliyor. 

Daha iyisini inşa etmek gerek

Save the Children'ın İngiltere CEO'su Gwen Hines, Covid-19'da okulların kapanması sonucunda en çok acı çekenlerin çocuklar olduğu söylüyor. Ancak Hines'a göre Covid-19 çocuklara yönelik tehditlerden yalnızca birisi. Yani salgın olmadan önce de durumlar iyi değildi. Bu anlamda pandemi öncesi döneme dönmek de yeterli değil, daha iyisini inşa etmek gerekiyor. 

Kız öğrenciler için durum daha kötü

UNICEF'e göre gelişmiş ülkelerde okula dönüşler başlıyorken az gelişmiş 16 ülkede toplamda 100 milyon çocuk Covid-19 yüzünden okuluna gidemiyor. Öte yandan en savunmasız durumdaki 10 ila 16 yaş arasındaki kız öğrenciler tamamen okula dönememe riskiyle karşı karşıyalar. UNICEF'in küresel eğitim direktörü Rob Jenkins pandemiden önce bile eğitimde büyük bir eşitsizlik olduğunu ve şimdiyse buradaki makasın çok daha açıldığını belirtiyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim