Anlık Bildirim

Google Chrome bir kez daha dünyanın en hızlı tarayıcısı oldu

Google Chrome, Speedometer 3.0 performans testinde rekor puan elde etti. Pazar genelinde ezici bir hakimiye kuran tarayıcı, son dokunuşlarla ciddi anlamda hızlanmış durumda.
Google Chrome bir kez daha dünyanın en hızlı tarayıcısı oldu
Google Chrome bir kez daha dünyanın en hızlı web tarayıcısı olduğunu kanıtladı. Dünyanın en popüler tarayıcısı unvanını elinde bulunduran yazılım, açık kaynaklı Speedometer 3.0 performans testinde tüm zamanların en yüksek puanını elde etti.

Tarayıcı performansını ölçmek için kullanılan Speedometer 3.0, görev ekleme ve metin düzenleme gibi gerçek kullanıcı eylemlerini simüle ederek web tarayıcılarının modern web uygulamalarını ne kadar iyi işlediğini test ediyor.

Bu kıyaslama aracı Apple, Google, Microsoft ve Mozilla gibi teknoloji devleri tarafından tarayıcıları objektif olarak karşılaştırmak için ortaklaşa geliştirildi. Dolayısı ile olabildiğince adil sonuçlara imza attığını hatırlatalım.

Google Chrome bir kez daha dünyanın en hızlı tarayıcısı oldu Tam Boyutta Gör

Chrome nasıl vites yükseltti?

Peki Chrome nasıl bu kadar hızlı hale geldi? Google mühendisleri özellikle dize işleme ve gereksiz yere tekrar eden kodları stil sayfalarından temizleme üzerine odaklandılar. Ayrıca aşırı bellek kullanımını önlemek için form öğelerinin oluşturulmasını iyileştirdiklerinden bahsediliyor.

HarfBuzz metin biçimlendirme motorunda Apple'ın AAT yazı tipi formatlarıyla daha hızlı çalışma sağlayacak iyileştirme yapıldı. Tüm bunlara ek olarak Google, belleği boşaltma (garbage collection) sisteminde yapılan geliştirmeler ile Speedometer puanında %3'lük ek artış etti.

Günümüzde tarayıcılar arasında hız farkları eskisi kadar belirgin olmasa da, üreticiler liderlik için yarışmaya devam ediyor. Örneğin Firefox geçen yıl Apple'ın WebKit ekibinin eski bir hız testi olan SunSpider JavaScript karşılaştırmasında Chrome'u geride bırakmıştı.

Chrome'un tarayıcı pazarındaki liderliği, Mayıs 2024 itibariyle %65'lik payla ezici bir şekilde devam ediyor. Apple'ın Safari'si (%18) ve Microsoft'un Edge tarayıcısı (%5) oldukça geride. Son beş yılda pazar paylarında önemli bir değişiklik olmadı ve yakın gelecekte de böyle bir değişim beklenmiyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
3807 kez okundu.
20 kişi, toplam 22 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
google, tarayıcı ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim