Anlık Bildirim

Google mühendisinden Apple'a tarayıcı eleştirisi: PWA uygulamalarını geri plana atıyor

Google Chrome ekibinde yazılım mühendisi olarak çalışan Alex Russell, PWA uygulamaları ile etkileşimi yetersiz olan iOS tarayıcılarını güçsüz ve işlevsellikten uzak olarak nitelendirdi.

Google mühendisinden Apple'a tarayıcı eleştirisi: PWA uygulamalarını geri plana atıyor Tam Boyutta Gör

Google Chrome geliştirme ekibinde yazılım mühendisi olarak görev yapan Alex Russell, iOS platformundaki tarayıcıları güçsüz olarak gördüğünü ve işlevsel olmadıklarını söyledi. Deneyimli mühendis hesaplama becerilerinden yoksun olan bu tarayıcıların ileri web uygulamalarının tam potansiyelini sergilemesine izin vermediğini düşünüyor.

Russell'a göre iOS platformu için kullanıma sunulan tarayıcılarla ilgili temel sorun hepsinin WebKit motorunu temel alması. Chromium tabanlı Google Chrome bile iOS cihazlarda WebKit'i kullanmak zorunda kalıyor. Cupertinolu şirket geliştiricilere tarayıcılarını WebKit temeli üzerine kurmaktan başka bir seçenek bırakmamış durumda.

WebKit neden Chromium'un gerisinde?

WebKit motoru tarayıcıların gelişimini ciddi şekilde sınırlarken çağa ayak uydurmalarına izin vermiyor. WebKit ile ilgili sorunlardan bazılarını şu şekilde listeleyebiliriz:

  • İlk olarak WebKit'in iOS'a bağlı olduğunu belirtelim. Apple bu motoru sadece düzenli güncellemelerin bir parçası olarak güncelliyor. Bu da tarayıcıların gerekli yenilikleri zamanında alamaması demek.
  • Apple, WebKit'i ve dolayısıyla iOS'taki tüm tarayıcıları kontrol ederek hangi özellikleri destekleyip hangilerini desteklemeyeceğine karar veriyor. Gamepad API'de de durum buydu ve bu nedenle tarayıcılarda bulut oyun hizmetlerine yönelik destek gecikmeli olarak sunuldu.
  • WebKit işlevsellik açısından Chromium'dan çok daha geride. Zira bu motor PWA (Progressive Web Apps) yani ileri web uygulamalarıyla güçlü bir şekilde etkileşime girilmesine izin vermiyor.

Google mühendisinden Apple'a tarayıcı eleştirisi: PWA uygulamalarını geri plana atıyor Tam Boyutta Gör

iOS tarayıcılarının eksik yanları

Russell ayrıca iOS tarayıcılarının rakiplerine kıyasla hangi konularda yetersiz kaldıklarından da bahsetti. Bu maddeler ise şu şekilde sıralanıyor:

  • Push bildirim desteğinin olmaması
  • Android'deki gibi standart PWA kurulum tuşu eksikliği
  • PWA verilerinin arka plan senkronizasyonuyla ilgili sorunlar
  • Bluetooth, NFC, USB vb. gibi bileşenlere sınırlı erişim
  • Ücretsiz AV1 video standardını desteklememesi
  • PWA uygulamalarının oluşturulması yönelik araçların kısıtlı olması

Google mühendisi, geliştiricilerin App Store politikalarından memnun kalmadıkları taktirede dönebilecekleri web platformunun Apple tarafından kasıtlı olarak sınırladığını savunuyor. Russell'ın, PWA ile WebKit-iOS uyumluluğu konusundaki iddialarının neredeyse tamamı, bu görüşteki doğruluk payının yüksek olduğunu gösteriyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim