Anlık Bildirim

IBM'nin yapay zekası ''yanlış kanser tedavisi'' öneriyor

IBM'nin geliştirdiği yapay zeka programı Watson'ın, hatalı kanser tedavisi önerilerinde bulunduğu ortaya çıktı. Bu durumun sorumlusu ise Watson'ı eğiten doktorlar.
Günümüzde kanser, kalp krizi ve alzheimer gibi hastalıkları önceden tahmin edebilen yapay zeka uygulamalarının yanı sıra hastalıklara uygun tedavi yöntemleri belirleyen çok sayıda yapay zeka uygulamaları da yürütülüyor. Bu uygulamalardan en bilineni Watson for Oncology. IBM'nin yapay zeka programı Watson'ın yer aldığı bu uygulamada, Watson hastaya ait yaş, cinsiyet gibi kişisel bilgilerle birlikte hastanın sağlık geçmişini de inceleyerek hastadaki kanser risklerini tespit ediyor ve tedavi önerilerinde bulunuyor.

Tedavi önerilerinde sık sık hata yapıyor 

Geçtiğimiz yıl Amerikan Klinik Onkoloji Derneği'nin yıllık toplantısında oldukça başarılı olduğu bildirilen Watson for Oncology uygulaması için geçtiğimiz günlerde önemli bir rapor yayınlandı. Sağlık odaklı yayın organı Stat tarafından paylaşılan rapora göre Watson for Oncology uygulaması sık sık hasta için güvenli olmayan tedavi önerilerinde bulunuyor. Konuyla ilgili bir de örnek paylaşan Stat, akciğer kanseri tanısı konmuş 65 yaşında bir hastaya Watson'ın; kemoterapiye ek olarak “Bevacizumab” isimli bir ilacın verilmesini önerdiğini belirtiyor. Stat'a göre akciğer kanseri bir hastada ciddi bir kanamaya neden olabilecek bu ilacın kesinlikle verilmemesi gerekiyor.
Watson'ın yanlış tedavi önerilerinin sorumlusu ise IBM mühendisleri ve yapay zekanın eğitim sürecinde yardımcı olan Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi'ndeki doktorlar olduğu belirtiliyor. Aslında Stat'ın geçtiğimiz yıl Watson hakkında yayınladığı rapora bakarsak bu suçlamanın şaşırtıcı olmadığını söyleyebiliriz. Watson'ın kanser tedavisine yönelik uygulamasını ''Esasında taşınabilir boyutta Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi'' olarak tanımlayan Stat, doktorların Watson'ı eğitirken kullandıkları verileri de doğru bulmuyor.
IBM'nin de açıkladığı gibi Watson'ın geliştirme sürecinde IBM mühendisleri görev alsa da kanserle ilgili veriler Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi tarafından sağlandı ancak doktorlar gerçek hasta verileri yerine varsayımsal hasta verileri ve “sentetik” vakalarla Watson'ı eğitti. Bu da Watson'ın kanser tespitinde başarılı olmasına karşın tedavi noktasında çelişkili sonuçlar ortaya koymasına neden oluyor.
Stat'ın raporunun ardından açıklama yapan IBM sözcüsü, Watson'ın geliştirilmesiyle ilgili müşterilerden kanser tespit yöntemleri ve yeni tedavi türleri noktasında sürekli olarak geri bildirim aldıklarını ve bu geri bildirimler üzerinden ilerlediklerini açıkladı. Watson'ın doktorlara yardımcı olmak üzere geliştirildiğini belirten sözcü, yapay zekanın 13 farklı kanser türüne yönelik 230 hastanede kullanıldığını ve bugüne kadar  84 bin kanser hastasına destek sağladığını da vurguladı.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim